Comisia Europeană aprobă un ajutor României pentru sprijinirea producției agricole primare
Avem vești în continuare pentru agricultori. Sunt vești bune! Producătorii care riscă să-și piardă lichiditățile financiare din cauza dificultăților de pe piața agricolă vor primi ajutoare din partea Comisiei Europene.
Luminița Voinea, 05.03.2024, 11:35
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat al României de aproximativ 164 de milioane de euro pentru sprijinirea domeniului producţiei primare de produse agricole, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Beneficiari vor fi fermierii români afectați de război.
Ajutoarele se vor acorda sub forma unor granturi directe, cu valoare limitată. Acestea nu vor depăşi 280.000 euro per beneficiar şi se vor acorda cel târziu până la 30 iunie.
Măsura va fi deschisă producătorilor agricoli care riscă să îşi piardă lichiditatea financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă, provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Decizia vine în urma solicitării Guvernului României și dezbaterilor prioritare din Parlamentul European, unde s-a analizat situația dificilă a fermierilor europeni și a comunităților rurale.
Comisia a ajuns la concluzia că schema este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, conform condițiilor stabilite în Cadrul temporar de criză și de tranziție.
Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Cadrul temporar de criză și de tranziție pentru ajutoarele de stat a fost adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat apoi în noiembrie, în vederea sprijinirii unor măsuri în sectoare care sunt esențiale pentru accelerarea tranziției verzi și pentru reducerea dependenței de combustibili.
Comisia Europeană a modificat acest cadru temporar de criză și tranziție din cauza situației economice și a feedback-ului primit de la statele membre, în urma unor consultări.
Astfel s-a adoptat o prelungire limită a dispozițiilor care le permit statelor membre să continue să acorde sume limitate de ajutor, împreună cu o creștere proporțională a plafoanelor de ajutor pentru a acoperi perioada de încălzire de iarnă și ajutoare pentru a compensa prețurile la energie până la 30 iunie 2024.
Celelalte secțiuni ale Cadrului temporar de criză și de tranziție rămân neschimbate.