Comisia Europeană aprobă o schemă românească destinată sprijinirii operatorilor aeroportuari
Pandemia de COVID-19 dat peste cap activitatea în domenii cheie, iar lucrurile revin cu greu la normal. Operatorii economici care administrează aeroporturile au fost grav afectați de criza pandemică, dar vor fi ajutați de Comisia Europeană să depășească p
Luminița Voinea, 09.06.2022, 08:04
Industria de transport aerian reprezintă unul dintre sectoarele economice cele mai afectate de pandemia de COVID-19. Traficul aerian a înregistrat o scădere semnificativă în anul 2020, în timp ce anul trecut , conform datelor comunicate de organizația europeană EUROCONTROL, traficul aerian dîn România a reprezentat doar 63% din traficul înregistrat în anul 2019.
Nici scenariile pentru anul acesta nu arată mai bine. Traficul aerian încă scăzut pe unele aeroporturi din România, cel puțin în prima jumătate a anului 2022, are un impact negativ semnificativ asupra veniturilor acestor aeroporturi, punând în pericol capacitatea lor de a reveni, într-o perioadă cât mai scurtă de timp, la capacitățile operaționale normale.
În acest context vine un ajutor de stat vital de la Comisia Europeană, care a aprobat o schemă românească în valoare de 4,3 milioane EUR, destinată sprijinirii operatorilor aeroportuari. Măsura va fi deschisă operatorilor economici care administrează aeroporturile Bacău, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava și Aeroportul Internațional Timișoara. Schema urmărește să le acopere pierderile suferite în perioada ianuarie-iunie 2022 și să îi ajute să își continue activitățile. Ajutorul nu va depăși 2,3 milioane EUR per beneficiar; și se acordă până la 30 iunie 2022. Comisia Europeană precizează că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat.
Mai multe informaţii privind activităţile întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de coronavirus se găsesc pe site-ul Comisiei Europene.