Comisia Europeană adoptă programul de lucru pentru 2023 și își fixează prioritățile
Într-o Europa măcinată de o serie de crize care au un efect de domino, începând cu războiul din Ucraina, amenințările de securitate și criza energiei, Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru anul viitor.
Luminița Voinea, 21.10.2022, 09:35
Măcinată de o serie de crize care au avut consecințe serioase asupra vieții cetățenilor europeni, Comisia Europeană își propune pentru 2023 șase priorități: o reformă cuprinzătoare a pieței de energie electrică din UE, în contextul războiului din Ucraina, o Europa pregătită pentru era digitală, o economie în serviciul cetățenilor și o Europă mai puternică în plan internațional. Alte două priorități se referă la promovarea modului de viață european și elaborarea unui pachet privind apărarea democrației.
Vicepreședintele Maros Šefčovič, punctează principiile care stau la baza agendei Comisiei Europene pentru 2023:
Permiteți-mi să încep prin a spune că este o adevărată dovadă a angajamentului nostru de a construi o Uniune care să stea fermă și unită în fața unui set unic de crize, ale căror efecte sunt resimțite atât de acut în viața de zi cu zi a europenilor. Acest program de lucru stabilește o agendă îndrăzneață, explicând modul în care intenționăm să abordăm cele mai presante provocări, inclusiv criza energetică. În același timp, subliniază modul în care dorim să dublăm sarcinile generaționale pe termen lung, făcând Uniunea noastră europeană verde, digitală, mai echitabilă și mai rezistentă.
În contextul războiului din Ucraina, Comisia Europeană propune pentru anul viitor o reformă cuprinzătoare a pieței energiei electrice, inclusiv decuplarea prețului la energie electrică de prețul la gaze. Totodată, Comisia va propune crearea unei noi Bănci europene a hidrogenului, care va investi trei miliarde EURO în lansarea unei piețe a hidrogenului în UE.
În domeniul securității și apărării, pentru a-și apăra interesele, pacea și stabilitatea, Comisia va prezenta strategia spațială a UE pentru securitate și apărare, precum și o nouă strategie în materie de securitate maritimă. De asemenea, își va actualiza instrumentarul de sancțiuni pentru a include corupția.
În ceea ce privește promovarea modului de viață european, sunt anunțat legi privind digitalizarea documentelor de călătorie din UE și facilitarea călătoriilor.