Comisia Europeană a stabilit un plan de punere în practică a Pactului privind migraţia şi azilul
Comisia Europeană a stabilit un plan comun de punere în practică a Pactului privind migrația și azilul, intrat recent în vigoare la nivelul întregii Uniuni.
Mira Gomboș, 17.06.2024, 09:00
Uniunea Europeană a adoptat un sistem comun de gestionare a migrației și azilului, iar ţările membre trebuie să își elaboreze planurile naționale de punere în aplicare a măsurilor până la sfârșitul acestui an, prezentând modul în care vor transforma legislația în acțiune.
Planul comun prevede mai multe puncte importante printre care:
– Un sistem comun de informații privind migrația și azilul (Eurodac), pentru a sprijini și a le permite țărilor UE să pună în aplicare noile reguli de solidaritate și responsabilitate.
– Un nou sistem de gestionare a migrației la frontierele externe ale Uniunii: pentru a gestiona sosirea neregulamentară a migranţilor din afara UE și pentru a stabili proceduri rapide și eficiente de azil și returnare, precum și garanții puternice.
– Standarde de trai adecvate pentru solicitanții de azil, precum accesul mai devreme la piața muncii, îngrijirea fizică și mintală pentru cei cărora li s-a acordat protecție internațională și mai multă protecție pentru familii, copii și solicitanții vulnerabili.
– Proceduri de azil echitabile, eficiente și convergente, adică un proces simplificat de evaluare și luare a deciziilor pentru cererile individuale de azil în întreaga Europă și drepturi și garanții consolidate pentru solicitanți și cei cărora li s-a acordat protecție internațională.
– Proceduri de returnare eficiente și echitabile: politica de migrație a Uniunii Europene poate fi durabilă numai dacă cei care nu au dreptul de a rămâne în comunitate sunt returnați efectiv.
– Un sistem echitabil și eficient: stabilirea unei partajări efective și stabile a responsabilităților în întreaga Uniune. Pentru prima dată, Uniunea are un mecanism de solidaritate permanent, obligatoriu din punct de vedere juridic, dar flexibil, pentru a se asigura că nicio țară nu este lăsată singură atunci când este sub presiune.
– Pregătire, planificare pentru situații de urgență și răspuns la criză: creșterea rezistenței la evoluția situațiilor migratorii și reducerea riscurilor de situații de criză.
– Noi garanții pentru solicitanții de azil și persoanele vulnerabile: monitorizarea sporită a drepturilor fundamentale, asigurarea unor proceduri eficiente și protejarea demnității umane.
Pactul privind migrația și azilul îşi propune să creeze condiţiile pentru ca Uniunea Europeană să gestioneze migrația într-un mod echitabil și durabil, asigurând solidaritatea între țări şi protejând drepturile fundamentale ale persoanelor care sosesc în Uniune, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.