Comisia Europeană a recomandat măsuri mai stricte pentru fumat în statele membre
Comisia Europeană le recomandă statelor membre să extindă interzicerea fumatului şi în zonele în aer liber, pentru a proteja mai bine copiii și tinerii.
Mira Gomboș, 19.09.2024, 09:22
În acest caz, Comisia Europeană poate face doar recomandări, pentru că decizia finală le aparţine ţărilor, Uniunea neavând competențe în politicile de sănătate. Astfel, dacă un stat membru ignoră recomandările, el nu poate fi sancționat.
Printre zonele recomandate de executivul comunitar pentru interzicerea fumatului se numără cele de recreere în aer liber, parcurile de distracții, ștrandurile, spaţiile din apropierea spitalelor și școlilor, a clădirilor publice şi stațiilor pentru transportul în comun. Recomandarea se referă şi la produsele din tutun încălzit și țigările electronice.
Propunerea vine după ce Organizația Mondială a Sănătății a subliniat efectele negative ale expunerii pasive la emisiile acestor produse, printre care probleme respiratorii și cardiovasculare semnificative.
Planul european de luptă împotriva cancerului a stabilit obiectivul de a crea o „generație fără tutun” până în 2040, în care mai puțin de 5% din populația Uniunii Europene să consume tutun.
Tutunul este principalul factor de risc pentru cancer, mai mult de un sfert din decesele cauzate de această maladie fiind atribuite fumatului în ţările Uniunii, dar şi în Islanda și Norvegia.
Experții spun că limitarea fumatului în zonele în aer liber, cum ar fi plajele, parcurile și terasele restaurantelor, ar putea fi următoarea mișcare pentru multe țări care vor să combată fumatul.
Suedia este singura țară europeană care a interzis complet fumatul pe terasele restaurantelor și barurilor, potrivit Smoke Free Partnership, o coaliție. a ONG-urilor europene.
Aproape un sfert dintre europeni fumează, conform unui sondaj Eurobarometru din 2022, cifra variind de la aproximativ 8% în Suedia la 37% în Bulgaria.
Adulții cu studii mai puține fumează mai mult, atrag atenţia specialiştii în sănătate publică, iar noile produse cu nicotină precum țigările electronice sau dispozitivele pentru vape îi atrag mai mult pe tineri.
Chiar dacă statele sunt cele care îşi decid propria politică în privinţa restricţionării fumatului, există directive europene care le cer să aibă o cotă minimă de impozitare pe tutun, interzicerea produselor aromate și anumite reguli comune de ambalare.