Comisia Europeană a propus bugetul pentru 2020
Comisia Europeană a prezentat proiectul de buget pentru anul viitor, în valoare de peste 168 de miliarde de euro.
Mihaela Mihai, 12.06.2019, 10:12
Comisia Europeană a prezentat proiectul de buget pentru anul viitor, în valoare de peste 168 de miliarde de euro. Suma include și contribuţia Marii Britanii, țară care, teoretic, se pregătește să iasă din spațiul comunitar cel mai târziu pe 31 octombrie.
Este ultimul buget propus de Comisia Europeană, condusă de Jean Claude Juncker. Este și ultimul din actualul cadru financiar multianual 2014-2020. Propunerile au fost făcute plecând de la ideea că Marea Britanie joacă un rol, pentru că această țară este inclusă în actualul buget multianual.
Cu aceste cuvinte a început prezentarea proiectului de buget pe anul viitor comisarul european, Gunther Oettinger. Declarația arată că Executivul comunitar contează pe acordul negociat cu premierul britanic Theresa May, care prevede onorarea către Uniunea Europeană a obligaţiilor financiare care revin Regatului Unit până la sfârşitul anului viitor. Adică pînă la încheierea actualui cadru financiar multianual 2014-2020, adoptat în unanimitate de cele 28 de state membre ale Uniunii, deci inclusiv de Marea Britanie.
Comisia ia totuși în calcul posibilitatea unor amendamente la buget, în cazul în care divorțul dintre Londra și Bruxelles are loc la final de octombrie fără nici un acord.
Marea Britanie este un contributor net la bugetul Uniunii, cu nu mai puțin de 12 miliarde de euro. Trebuie să acoperim golul într-un fel. De aceea, în funcție de situație, va trebui să venim în octombrie cu amendamente la proiectul de buget. Vor avea loc discuții extraordinare și vom reduce suma de bani de care dispunem.
Până atunci însă, bugetul propus pentru anul viitor este de peste 168 de miliarde de euro în creştere cu 1,3 la sută față de cel de anul acesta.
Propunem mai multe investiții în cercetare și dezvoltare. Sunt, de fapt, cele mai ambițioase de până acum. Vrem să obținem valoare adăugată din investițiile pe care le facem. De aceea ne propunem să asigurăm finanțare sau cofinanțare pentru cât mai multe proiecte de cercetare și inovare, spune același comisar european pentru buget, Guenter Oettinger.
Și, într-adevăr, peste 13 miliarde euro ar urma să fie alocate programului de de cercetare și inovare Orizont 2020, iar 1,2 miliarde de euro sunt fonduri destinate sistemului european de navigație prin satelit, Galileo. Ar putea crește astfel gradul de utilizare al acestui sistem, de la 700 de milioane de utilizatori în întreaga lume în prezent la 1,2 miliarde de utilizatori până la sfârșitul anului viitor.
Și programul Erasmus plus ar urma să primească aproape 3 miliarde de euro. Este programul care le permite europenilor să studieze, să se instruiască sau să facă muncă voluntară în străinătate timp de un an.
Mai trebuie spus că peste 156 de milioane de euro sunt alocate noului program rescEU (o modernizare a actualului mecanism de protecție civilă) pentru a face față în mod mai eficient cutremurelor, incendiilor de pădure și altor dezastre naturale.
Proiectul de buget trebuie examinat acum de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii, adică de miniștrii responsabili din statele membre ale Uniunii.