Comisia Europeană a prezentat prima strategie UE în domeniul apărării
Uniunea Europeană va avea prima strategie industrială în domeniul apărării. Executivul comunitar a prezentat, ieri, un set ambiţios de propuneri menite să sprijine competitivitatea şi să facă faţă provocărilor de securitate tot mai pronunţate.
Mira Gomboș, 06.03.2024, 12:11
Potrivit Strategiei industriale europene în domeniul apărării, statele membre sunt invitate să achiziţioneze cel puţin 40% din echipamentele de apărare în mod colaborativ până în 2030, să se asigure că, până la acel moment, valoarea comerţului în domeniul apărării în interiorul Uniunii reprezintă cel puţin 35% din valoarea pieţei comunitare, să realizeze progrese constante în direcţia achiziţionării a cel puţin 50% din bugetul lor de achiziţii publice în domeniul apărării în cadrul Uniunii, până în 2030, şi a 60% până în 2035.
„Acum, când bugetele de apărare din toate statele membre cresc brusc, ar trebui să investim mai bine, ceea ce înseamnă, în mare parte, să investim împreună şi să investim în Europa. Acest lucru ne va permite să trecem de la un mod de răspuns la criză la unul de pregătire structurală în materie de apărare”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Iar şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, atrăgea atenţia că: „Europa este în pericol. Războiul de agresiune al Rusiei a făcut ca mărirea capacităţilor noastre industriale de apărare să devină foarte urgentă”, adăuga înaltul reprezentant al Uniunii.
Programul va mobiliza 1,5 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene, în perioada 2025-2027, pentru apărarea comună. Sprijinul financiar va fi acordat pentru cooperarea dintre statele membre în faza de achiziţii publice şi pentru industriile de apărare care îşi sporesc capacitatea de producţie. Vor fi finanţate, de asemenea, cercetarea şi dezvoltarea în domeniul militar, prin Fondul european de apărare. O industrie europeană de apărare mai puternică şi mai receptivă va aduce beneficii statelor membre şi, în cele din urmă, cetăţenilor Uniunii, se arată într-un comunicat al executivului de la Bruxelles. De asemenea, va aduce beneficii principalilor parteneri ai UE, inclusiv NATO şi Ucraina.
Strategia europeană pentru apărare va consolida, de asemenea, cooperarea Uniunii cu Ucraina în domeniul apărării și va sprijini dezvoltarea bazei sale industriale și tehnologice de apărare.