Comisia deschide o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Austriei
Austria ar putea fi sancționată de Comisia Europeană pentru controversata lege a alocațiilor acordate copiilor muncitorilor străini.
Mihaela Mihai, 29.01.2019, 12:55
Austria ar putea fi sancționată de Comisia Europeană pentru controversata lege a alocațiilor acordate copiilor muncitorilor străini. Executivul comunitar a lansat o procedură de infringement, întrucât noile prevederi reduc sumele de bani pentru minorii care nu locuiesc cu părinții lor pe teritoriul austriac.
Noua lege austriacă, intrată în vigoare de la 1 ianuarie, leagă nivelul alocațiilor plătite copiii muncitorilor străini de costul mediu al vieții din țara în care trăiește minorul. Astfel, noul act normativ reduce de la 172 la 85 euro cuantumul prestaţiilor lunare vărsate de către Austria pentru un copil român în vârstă de trei ani care trăiește, să zicem, cu bunicii la București sau cu o mătușă undeva în județul Iași. În același timp, un copil ungar în vârstă de trei ani primește 97 de euro pe lună.
La un calcul simplu, Austria ar putea face economii de 100 de milioane de euro pe an, în condițiile în care sub incidenţa noii legi intră aproape 150 de mii de copii care trăiesc în afara Austriei.
Nu există lucrători de categoria a doua în Uniunea Europeană, așa cum nu există nici copii de categoria a doua ”, a ținut să precizeze într-o conferință de presă la Bruxelles comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen. Și tot ea a continuat: Întotdeauna am insistat asupra respectării principiului: plată egală pentru muncă egală prestată în același loc. Este un principiu extrem de important care ne ajută să garantăm drepturile muncitorilor detașați și cu care și Austria a fost de acord în timpul discuțiilor pe care le-am avut. Pentru mine, acest lucru înseamnă și beneficii egale pentru contribuții egale plătite în același loc. Am examinat cu atenție noua lege austriacă, iar analiza a confirmat pe deplin faptul că noile prevederi nu sunt conforme cu regulile europene. Unul principiile fundamentale ale Uniunii stabilește că toți cetățenii sunt tratați în mod egal, fără să se facă distincție în funcție de naționalitate.
Și tot Marianne Thyssen a vorbit de normele comunitare în materie de coordonare a sistemelor de asigurări sociale care nu permit unui stat membru să reducă prestațiile în bani acordate persoanelor asigurate în baza legislației sale doar pentru că ele sau membrii familiei lor locuiesc într-un alt stat membru.