Comisia cere României și altor cinci țări să rezolve problema cu zgomotul
70 la sută dintre români se simt deranjați de zgomotul din cartierul unde trăiesc, potrivit unor studii apărute recent. Capitala este considerată cel mai zgomotos oraș din București. Comisia Europeană cere României să rezolve problema cu zgomotul și să respecte directiva pentru poluare fonică.
Luminița Voinea, 08.10.2024, 10:30
Comisia Europeană cere României și altor cinci țări – Bulgaria, Grecia, Ungaria, Slovenia şi Slovacia – să respecte obligațiile prevăzute în Directiva privind zgomotul.
Aceasta impune statelor membre să adopte hărți care să indice expunerea la zgomot în marile aglomerări, de-a lungul căilor ferate şi drumurilor principale și în jurul aeroporturilor.
Din 2012, legislația europeană obligă toate localitățile cu peste 100.000 de locuitori să realizeze aceste mape.
Pe baza acestor hărți acustice se iau măsuri care să contribuie la reducerea poluării fonice.
În România, Directiva Comisiei Europene privind zgomotul a fost transpusă în legislația națională printr-o hotărâre de guvern, responsabile pentru întocmirea hărților de zgomot fiind primăriile.
Din datele centralizate de Comisia Europeană, România are câteva puncte roșii pe marea hartă a zgomotului.
Procentul cel mai mare de populație afectată de poluarea fonică este în Capitală. În top, se mai află orașele Cluj-Napoca, Craiova și Iași.
Conform studiilor, traficul rutier intens, lucrările de construcție care se desfășoară continuu și vecinii zgomotoși sunt printre sursele de zgomot care îi deranjează cel mai tare pe locuitori.
Mulți români declară chiar că poluarea fonică le creează probleme de sănătate.
Potrivit autorităților, România a finalizat hărțile de zgomot, dar măsurile pentru reducerea poluării fonice încă mai au de așteptat.
De altfel, la nivel european un număr de 113 milioane de oameni de pe continent sunt afectați de zgomotul provocat de traficul rutier din marile orașe.
Comisia Europeană spune că, alături de celelalte cinci state membre, România nu a raportat toate informațiile relevante privind hărțile acustice strategice, inclusiv expunerea la zgomot a populației.
În consecință, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere.
Astfel, România are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate de Comisie referitoare la zgomot.
În caz contrar, se poate ajunge până la acționarea în justiție a statelor care nu respectă Directiva Europeană.