Comisia autorizează vaccinul mPox la adolescenți
Comisia Europeană a extins autorizarea vaccinului Imvanex - împotriva variolei maimuţei - pentru adolescenți. Acesta este singurul astfel de ser de imunizare autorizat până acum în Uniune.
Gabriela Mitrovici, 23.09.2024, 09:45
Imvanex este singurul vaccin împotriva Mpox autorizat în prezent în Uniunea Europeană, alături de un tratament antiviral. Extinderea autorizării a venit în urma unei recomandări din partea Agenției Europene pentru Medicamente, care a constatat că vaccinul este eficient și sigur pentru adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.
Acest ser a fost autorizat pentru prima dată în Uniune în 2013 pentru a proteja adulții împotriva variolei, iar în 2022 autorizarea a fost extinsă pentru a proteja împotriva Mpox. Având în vedere importanța vaccinului, în special pentru Africa, Agenţia Europerană pentru Medicamente a acordat o mare prioritate evaluării extinderii autorizării folosirii pentru adolescenți, iar Comisia a aprobat serul printr-un proces decizional accelerat. EMA colaborează cu autoritățile de reglementare africane pentru a avansa autorizațiile vaccinului în regiunea africană, pentru a preveni răspândirea epidemiei în această zonă.
Mpox a fost declarată, în luna august, o urgență de sănătate publică de către OMS, copiii și adolescenții fiind deosebit de vulnerabili la această boală.
Vaccinul a fost dezvoltat de compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic, care a obținut autorizarea extinderii utilizării vaccinului său antivariolic și împotriva virusului mpox. OMS a precalificat acest ser, săptămâna trecută, în condițiile în care virusul s-a extins din Republica Democrată Congo către țările vecine.
Vaccinul este aprobat pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani sub forma unei injecții în două doze, însă OMS a declarat, de asemenea, că acesta poate fi utilizat pentru sugari și copii, precum și pentru gravide și persoane imunocompromise, în cazul în care beneficiile depășesc riscurile potențiale. Această precalificare acordată de OMS oferă agențiilor specializate ONU, cum sunt Alianța pentru vaccinuri și UNICEF posibilitatea de a accelera comenzile.