Comisia aprobă o schemă de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă severă
Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi au fost grav afectate de seceta severă din perioada septembrie 2023 - august 2024.
Gabriela Mitrovici, 29.10.2024, 09:45
Valoarea totală a despăgubirilor pe care le poate acorda România fermierilor cu acordul Comisiei Europene se ridică la două miliarde de lei.
Schema este deschisă producătorilor agricoli de 39 de culturi selectate (cum ar fi grâu, secară, orz, ovăz, rapiță, mazăre, floarea-soarelui și porumb) care au fost direct afectate de seceta severă. Pentru a beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut mai mult de 30 % din culturile lor din toamna anului 2023–vara anului 2024 ca urmare a secetei. În cadrul schemei, ajutoarele se vor acorda sub formă de granturi directe. Valoarea maximă a ajutorului este de 1 000 de lei pe hectar pentru o pierdere de 100 %, nedepășind 30 % din costurile eligibile. Schema de ajutoare se va încheia la 31 decembrie 2024.
În urma analizei efectuate la nivelul Comisiei Europene s-a constatat că schema este necesară şi adecvată pentru a compensa fermierii români pentru pierderile suferite din cauza acestui eveniment climatic extrem.
În plus, Comisia a stabilit că sistemul este proporţional, deoarece este limitat la minimul necesar şi are un impact limitat asupra concurenţei şi comerţului dintre statele membre. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema românească în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat.
Potrivit ordonanţei de guvern prin care s-a decis acordarea acestor ajutoare, seceta pedologică din acest an a afectat culturile din toamna lui 2023 pentru 16 mii de producători. Aceştia au solicitat procese-verbale de calamităţi pentru peste 319 mii de hectare, de pe aproape jumătate din suprafaţă culturile fiind afectate în proporţie de 70 până la 100%.
Pentru culturile din primvăra acestui an, 220 de mii de producători au reclamat pierderi pe o suprafaţă totală de peste 1,7 milioane de hectare, mai mult de trei sferturi având grad de calamitate între 70 şi 100%.
Resursele financiare necesare aplicării acestei scheme de ajutor sunt asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii, prin alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.