Comisia anunță măsuri excepționale de sprijin pentru sectorul agroalimentar
Comisia a propus noi măsuri excepționale pentru sprijinirea piețelor agricole și alimentare cel mai afectate de actuala pandemie de coronavirus.
Laurențiu Văduva, 29.04.2020, 11:51
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a arătat că efectele pandemiei – care se resimt din ce în ce mai mult în sectorul agroalimentar – au impus adoptarea de măsuri rapide, pe lângă cele luate déjà de la izbucnirea crizei. Se doreşte ca aceste noi măsuri să transmită un semnal de stabilizare a piețelor, pentru asigurarea stabilității prețurilor și a producției viitoare, și, implicit, a aprovizionării stabile cu alimente, iar prin aceasta, a securității alimentare a Europei.
Astfel, Comisia a propus ajutoare pentru depozitarea privată a produselor lactate (adică lapte praf degresat, unt şi brânză) și a produselor din carne (carne de vită, oaie și capră). Această schemă va permite retragerea temporară a produselor de pe piață pe perioade cuprinse între 2 şi 6 luni, scăzând oferta de moment de pe piaţă şi reechilibrând astfel pieţele pe termen lung.
Au fost introduse măsuri de flexibilitate în aplicarea programelor de sprijinire a pieței pentru vin, fructe și legume, ulei de măsline, apicultură și programul Uniunii Europene pentru școli (adică lapte, fructe și legume). Aceasta va permite reorientarea priorităților de finanțare către măsuri de gestionare a crizei pentru toate sectoarele. A fost propusă, în mod excepţional, o derogare de la normele în materie de concurență pentru sectoarele laptelui, florilor și cartofilor, cărora li se va permite să ia măsuri colective de stabilizare a pieței. De exemplu, sectorul laptelui va avea posibilitatea de a planifica în mod colectiv producția, iar sectoarele florilor și cartofilor vor putea să retragă produse de pe piață. Va fi, de asemenea, permisă depozitarea de către operatori privați.
Astfel de acorduri și decizii vor fi valabile numai pentru o perioadă de maximum șase luni. Evoluțiile prețurilor de consum vor fi monitorizate îndeaproape, pentru a se evita efectele negative.
Comisia intenționează ca aceste măsuri să fie adoptate până la sfârșitul lunii aprilie, după consultările cu statele membre și votul final; datele complete cu privire la aceste propuneri vor fi prezentate la momentul adoptării finale.