Comisia amendează opt fabricanţi de condensatori pentru constituirea într-un cartel
Comisia Europeană a amendat nouă companii japoneze care produc condensatori cu aproape 254 de milioane de euro.
Arina Petrovici-Matei, 06.04.2018, 11:57
Comisia Europeană a amendat nouă companii japoneze care produc condensatori cu aproape 254 de milioane de euro. Ancheta Bruxelles-ului a dezvăluit că respectivele societăţi au făcut, între anii 1998 şi 2012, o înţelegere la nivel internaţional pe piaţa condensatorilor electrolitici pe bază de tantal şi de aluminiu, pentru a-şi maximiza profiturile.
Condensatorul este o piesă esenţială pentru toate produsele electronice – de la telefoane mobile sau aparate electrocasnice până la dispozitive care echipează automobile sau eoliene ce produc electricitate. Timp de 14 ani, între 1998 şi 2012, cei nouă producători japonezi de condensatori au participat la reuniuni multilaterale şi au stabilit contacte bilaterale sau trilaterale pentru schimburi de informaţii sensibile pe plan commercial. Potrivit anchetei Comisiei Europene, obiectivul era de a-şi coordona viitoarele mutări pe piaţă şi de a evita concurenţa la nivelul preţurilor. Mai precis, companiile şi-au transmis informaţii legate de viitoarele preţuri şi de intenţiile lor tarifare, precum şi de următoarele cereri şi oferte. În anumite cazuri, participanţii au încheiat acorduri cu privire la preţuri şi au urmărit punerea lor în aplicare.
Decizia Comisiei Europene de a amenda cele nouă companii arată încă o dată foarte clar că nu tolerează comportamente anticoncurenţiale care le-ar putea aduce daune consumatorilor europeni, chiar dacă respectivele contacte au avut loc în afara Europei – a afirmat comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager: Am descoperit producătorii de condensatori şi i-am amendat cu 254 de milioane de euro. De 14 ani, ei fac parte dintr-un cartel constituit la nivel mondial. Companiile implicate au sediul în Asia. Condensatorii sunt instrumente electrice care sochează electrostatic energie, într-un camp electric, şi care sunt folosite la orice produse electrice sau electronice. Adică: televizoare, calculatoare, smartphone-uri ori frigidere. Vreau să spun că majoritatea gospodăriilor europene sunt, la rândul lor, afectate de acest cartel.
Ancheta Bruxelles-ului a mai arătat că participanţii la înţelegere erau conştienţi de caracterul anticoncurenţial al comportamentului lor, deoarece au încercat să ascundă orice informaţie care i-ar fi putut incrimina. De pildă, mesajele schimbate între companii sau prin sistemul intern de comunicare electronică ce conţineau detalii legate de reuniuni erau însoţite de indicaţii precum: a se distruge după citire, distrugeţi, vă rog, acest e-mail după ce l-aţi citit, nu îl păstraţi în secret ori întâlnirea trebuie să rămână secretă, fiţi prudent în folosirea conţinutului acestui raport. La reuniuni, discuţiile se purtau între înalţi oficiali, uneori chiar la nivel de preşedinţi ai companiilor.
Întâlnirile se desfăşurau cu precădere în Japonia, însă înţelegerea a fost pusă în practică la scară internaţională, adică şi în Spaţiul Economic European – au mai arătat anchetatorii Comisiei Europene.