Comisia adoptă un pachet de sprijin în valoare de 1,8 miliarde EUR pentru Republica Moldova
Comisia Europeană a adoptat, ieri, un pachet de sprijin în valoare de 1,8 miliarde EUR pentru a susține Planul de creștere economică pentru Republica Moldova pe calea acesteia către Uniune.
Gabriela Mitrovici, 11.10.2024, 09:51
Acest plan, care este cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE de care a beneficiat Republica Moldova de la obținerea independenței, va stimula economia acestei țări şi o va aduce mai aproape de aderarea la Uniune, prin accelerarea reformelor, și va oferi o asistență financiară semnificativă.
Planul se bazează pe trei piloni. Primul vizează creșterea asistenței financiare în următorii trei ani, prin intermediul unui Mecanism specific de reformă, ţinând cont de nevoile prioritare în materie de investiții, cum ar fi construirea de drumuri, poduri și infrastructuri feroviare noi, finalizarea unei noi linii electrice și începerea lucrărilor la alte două, începerea lucrărilor de construcţie a două noi spitale, integrarea Republicii Moldova în zona UE de roaming la tarife naționale și facilitarea accesului la internet în bandă largă în zonele izolate ale țării.
Al doilea pilon al planului de creştere economică este consolidarea accesului la piața unică a UE, prin măsuri imediate pe care această țară le poate lua pentru a beneficia de avantajele pieței unice în cinci domenii-cheie, de îndată ce îndeplinește standardele necesare: libera circulație a mărfurilor și integrarea în lanțurile de aprovizionare, facilitarea conexiunilor comerciale și de transport, integrarea pe piața energetică a UE și decarbonizarea, integrarea pe piața digitală, precum şi accesul la zona unică de plăți în euro (SEPA).
Ultimul pilon al planului se referă la sprijinirea reformelor socioeconomice și de importanță fundamentală ale Republicii Moldova, pe baza principalelor motoare ale creșterii economice: competitivitatea economică; reziliența economică, inclusiv în ceea ce privește infrastructura și energia; capitalul social; guvernanța economică; tranziția verde.
Planul propus trebuie aprobat de Parlamentul European şi de Consiliu, apoi Republica Moldova trebuie să-şi prezinte agenda de reformă pentru a accelera creșterea economică și convergența cu Uniunea Europeană.