Comisia acceptă angajamentele Transgaz pentru exporturile de gaze din România
Comisia Europeană a acceptat angajamentele propuse de Transgaz pentru facilitarea exporturilor de gaze naturale din România, conferindu-le un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.
Laurențiu Văduva, 11.03.2020, 11:25
Transgaz este unicul administrator și operator al rețelei de transport al gazelor naturale din România, care include toate punctele de interconectare cu țările vecine.
România este al doilea producător de gaze naturale din Uniune şi dispune de rezerve importante de gaze naturale.
În iunie 2017, Comisia a anunțat lansarea unei proceduri de investigare pentru a evalua dacă Transgaz a încălcat normele antitrust ale Uniunii Europene prin restricționarea exporturilor de gaze naturale din România. Anume, existau suspiciuni potrivit cărora Transgaz a elaborat o strategie de restricţionare a exporturilor în alte state membre, care ar fi putut menține sau crea bariere în calea circulației transfrontaliere a fluxurilor de gaze naturale către Ungaria și Bulgaria, contrar obiectivului unei uniuni integrate a energiei.
În urma iniţierii procedurii de investigare şi a testului de piață, Transgaz s-a angajat:
– să pună la dispoziție capacități minime de export de 1,75 miliarde de metri cubi pe an la punctul de interconectare dintre România și Ungaria. Această capacitate este echivalentă cu aproximativ o șesime din consumul anual de gaze naturale al Ungariei;
– să pună la dispoziție capacități minime de export la un nivel total de 3,7 miliarde de metri cubi pe an în două puncte de interconectare dintre România și Bulgaria (anume Giurgiu/Ruse și Negru Vodă I/Kardam). Această capacitate acoperă mai mult de jumătate din consumul anual de gaze naturale al Bulgariei și al Greciei;
– să se asigure că tarifele pe care le va propune Autorității Române de reglementare în domeniul energiei nu se vor diferenția între piața de export și cea internă, evitându-se astfel tarifele de interconectare care fac exporturile neviabile din punct de vedere comercial;
– de asemenea, Transgaz s-a angajat să se abțină de la utilizarea oricăror alte mijloace de obstrucționare a exporturilor.
Angajamentele rămân în vigoare până la 31 decembrie 2026. Un administrator-supraveghetor va fi însărcinat cu monitorizarea aplicării și respectării acestor angajamente.
Dacă Transgaz le va încălca, Comisia îi poate impune o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri la nivel mondial.