Comisia accelerează implementarea surselor de energie regenerabilă
Comisia intensifică tranziția verde pentru a reduce aprovizionarea cu gaze rusești, accelerând procesele de autorizare a surselor regenerabile de energie.
Gabriela Mitrovici, 11.11.2022, 09:16
Comisia Europeană a propus un nou regulament temporar de urgență, aplicabil timp de un an, în scopul de a accelera implementarea surselor regenerabile de energie. Împreună cu diversificarea surselor noastre de aprovizionare și cu economisirea energiei, implementarea mai multor surse regenerabile de energie face parte din planul UE de a pune capăt dependenței de combustibilii fosili din Rusia.
În cadrul propunerii, se consideră că centralele electrice de producere a energiei din surse regenerabile servesc un interes public superior. În acest mod, noile proceduri de autorizare ar beneficia, cu efect imediat, de o evaluare simplificată în vederea acordării unor derogări specifice prevăzute în legislația de mediu a UE.
Comisia propune un termen maxim de o lună pentru procesul de autorizare a echipamentelor necesare pentru producerea energiei solare, pentru stocarea pe același amplasament și pentru conectările la rețea atunci când echipamentele nu sunt instalate pe teren natural. Introducerea conceptului de aprobare tacită din partea administrației în procedurile relevante de acordare de autorizații urmărește promovarea și accelerarea implementării instalațiilor de mici dimensiuni.
Propunerea simplifică și procesul de acordare a autorizațiilor aplicabil retehnologizării proiectelor din domeniul energiei din surse regenerabile, incluzând toate evaluările de mediu relevante în noul termen maxim de șase de luni.
Pompele de căldură sunt o tehnologie-cheie de producere a energiei din surse regenerabile, așa că pentru a stimula implementarea acestei tehnologii, este accelerată procedura de acordare a autorizațiilor, introducându-se un termen maxim de trei luni și o procedură simplificată pentru conectarea la rețea.
Pactul verde european este strategia UE de creștere pe termen lung care urmărește să facă Europa neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 și să plaseze energia din surse regenerabile în centrul sistemului energetic.