Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova
Comisia Europeană a recomandat, recent, deschiderea negocierilor de aderare la blocul comunitar cu Republica Moldova și Ucraina.
Mira Gomboș, 14.11.2023, 08:40
Comisia Europeană a adoptat pachetul de extindere din 2023, recomandând deschiderea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova, dar și cu Bosnia și Herțegovina, însă în cazul acesteia din urmă, numai după atingerea gradului necesar de respectare a criteriilor. De asemenea, executivul comunitar a decis acordarea statutului de țară candidată Georgiei. Comisia recomandă, de asemenea, Consiliului European să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Republica Moldova vor adopta anumite măsuri esențiale, iar un raport în această privință va fi întocmit până în martie 2024.
Aderarea este și va rămâne un proces bazat pe merit, care depinde în totalitate de progresele obiective realizate de fiecare țară, atrage atenția executivul comunitar. În Ucraina, statutul de țară candidată la aderare a creat, în pofida războiului declanșat de Rusia tocmai pentru a opri această traiectorie, o dinamică puternică de reformă, cu un sprijin ferm din partea populației, remarcă reprezentanții Comisiei. S-au realizat progrese substanțiale în ceea ce privește reformarea justiției, restrângerea influenței oligarhilor și alinierea la acquis-ul comunitar, chiar și în contextul invaziei ruse.
În ceea ce privește Republica Moldova, Comisia subliniază că aceasta a înregistrat progrese importante legate de îndeplinirea celor 9 măsuri stabilite în avizul privind cererea de aderare. Aceasta a lansat o reformă cuprinzătoare a justiției în urma recomandărilor Comisiei de la Veneția, inclusiv prin evaluarea judecătorilor și procurorilor importanți. Și-a reformat organismele anticorupție și a crescut numărul investigațiilor și al condamnărilor în cazurile de corupție. A adoptat un plan de acțiune privind eliminarea oligarhilor, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. O nouă legislație de instituire a unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalității organizate. Țara a adoptat o strategie referitoare la administrația publică și aplică reforma la toate nivelurile.
Republica Moldova a sporit participarea societății civile la procesul decizional și a consolidat protecția drepturilor omului, remarcă, de asemenea, Comisia Europeană.
Consiliului European îi revine sarcina de a analiza recomandările prezentate de Comisie și de a lua decizii cu privire la etapele viitoare ale procesului de extindere.