Comisia a propus cea mai cuprinzătoare reformă a uniunii vamale a UE de la înființarea sa în 1968
În curând se vor schimba radical regulile şi procedurile pe care comercianţii din toată lumea vor trebui să le urmeze pentru a putea exporta în Uniunea Europeană.
Laurențiu Văduva, 23.05.2023, 08:03
Motorul noului sistem este o premieră mondială: va exista o nouă autoritate vamală a Uniunii, care va supraveghea un centru de date vamale bazat pe inteligenţa artificială. Vor fi trei piloni ai reformei Uniunii Vamale propusă de Comisie.
În primul rând, va exista un nou parteneriat cu mediul de afaceri. Întreprinderile care doresc să aducă mărfuri în Uniunea Europeană vor putea să înregistreze toate informațiile despre produse și lanțurile de aprovizionare într-un singur mediu online: noul Hub de date vamale al Uniunii. Va fi mai simplu şi pentru companii, pentru că vor putea folosi doar un singur portal atunci când își trimit informațiile vamale și vor trimite date o singură dată pentru mai multe loturi. În cazul celor mai de încredere comercianţi, Trust and Check, aceştia își vor putea pune în circulație mărfurile fără nicio intervenție vamală.
Centrul de date se va deschide pentru transporturile de comerț electronic în 2028, urmat, pe bază voluntară, de alți importatori în 2032. Va exista o revizuire în 2035, iar din 2038 acest centru devine obligatoriu.
Al doilea pilon al reformei Uniunii Vamale este abordarea mai inteligentă a controalelor la vamă. Toate statele membre vor avea acces la date în timp real și vor putea pune în comun informații pentru a răspunde oricărui risc mai rapid şi mai eficient. Inteligența artificială va semnala problemele înainte ca mărfurile să plece către Uniunea Europeană. Acest lucru va permite autorităților să fie mai eficiente în oprirea mărfurilor nesigure sau ilegale. Inteligenţa artificială va contribui şi la asigurarea unei colectări adecvate a taxelor și impozitelor.
Al treilea pilon al reformei Uniunii Vamale este modernizarea comerțului electronic. Platformele online vor deveni importatori oficiali, pentru că vor fi obligate să asigure faptul că mărfurile vândute online în Uniunea Europeană respectă obligaţiile vamale. Este un progres major faţă de sistemul vamal actual, care pune responsabilitatea asupra consumatorului individual și a transportatorilor. Platformele vor fi obligate să se asigure că taxele vamale și TVA-ul sunt plătite la cumpărare, astfel încât consumatorii să nu mai fie afectați de taxe ascunse sau de documente neașteptate atunci când le sosește coletul.