Comisia a aprobat pentru România acordarea de ajutoare de stat pentru reîmpădurire
România va primi, în următorii doi ani, 32 de milioane de euro din fonduri europene, pentru reîmpădurire. Banii vor fi alocați integral prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Gabriela Mitrovici, 19.12.2022, 09:55
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de aproximativ 32 de milioane de euro, solicitată de România pentru sprijinirea investițiilor care promovează reîmpăduririle.
Schema va fi finanțată în întregime prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență după evaluarea pozitivă a Planului de redresare și reziliență al României de către Comisia Europeană și adoptarea acestuia în Consiliu.
Scopul acestei scheme este de a îmbunătăți reziliența și protecția ecosistemelor de păduri, în vederea condițiilor climatice viitoare din România. Vor fi sprijinite, în special, înființarea, dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție a puieților, dar și producerea, prelucrarea și condiționarea semințelor pentru reîmpădurire.
Potrivit schemei, sprijinul va fi sub formă de granturi directe care vor acoperi între 70% și 90% din costurile de investiții eligibile. Vor putea solicita acest sprijin proprietari de păduri publice și private, precum și producători autorizați de material reproductiv forestier. Programul de sprijin se va derula până la data de 30 septembrie 2024.
Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie anul acesta. Forul comunitar a concluzionat că ajutoarele pe care dorește să le acorde România sunt necesare și adecvate pentru a îmbunătăți reziliența și valoarea ecosistemelor de păduri.
Potrivit Eurostat, 38% din suprafața Uniunii Europene este acoperită de păduri. În timp ce Finlanda, Suedia sau Slovenia au peste 60% din teritoriu împădurit, România este una dintre țările cu cele mai puține păduri, acestea existând doar pe mai puțin de o treime din suprafață. La noi în țară au dispărut în patru ani, între 2016 și 2020, mai mult de un milion de hectare de păduri. Cele mai mari suprafețe de fond forestier sunt acum în județele Suceava, Caraș-Severin și Hunedoara, însă numai ceva mai puțin de două treimi din păduri sunt proprietate publică.