Combaterea violenţei domestice în UE
Violenţa domestică este considerată una dintre cele mai mari probleme din UE, cu impact social, dar şi financiar foarte important. La nivelul instituţiilor europene se discută despre îmbunătăţirea metodelor de combatere a acestui fenomen.
Daniela Coman, 22.12.2017, 10:29
Violența domestică este unul dintre flagelurile lumii actuale, iar statisticile europene sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Numeroşi oficiali europeni nu se abţin să o catalogheze drept cea mai importantă problemă de securitate din Uniunea Europeană. 30% dintre femeile din Uniune au fost victime ale violenței la ele acasă, iar un sfert dintre ele au fost abuzate sexual cel puţin odată, în viaţa lor. Costurile violenţei domestice împotriva femeilor se ridică anual la peste 109 miliarde de euro, şi aici sunt luate în calcul cheltuielile din cauza absenţelor de la locul de muncă sau zilelor de concediu medical ale victimelor, precum şi banii pierduţi de angajat şi angajator, cheltuielile cu sănătatea, actele de justiţie, precum şi cele de asistenţă socială şi psihologică.
Eurodeputata din Franţa, Christine Revault D’Allonnes Bonnefoy, a cerut o strategie valabilă la nivel european pentru lupta împotriva violenţei comise asupra femeilor: O femei din 3 a suferit, începând de la vârsta de 15 ani, cel puţin o formă de violenţă fizică şi sexuală. Pentru a eradica violenţa împotriva femeii, avem nevoie de o profundă schimbare de mentalitate în societatea noastră. Violenţa este parte dintr-un tablou cu mult mai larg, ce ilustrează discriminarea şi inegalităţile existente dintotdeauna între femei şi bărbaţi. Chiar şi în zilele noastre, femeile sunt prea des confruntate cu atitudini sexiste, atât în sfera privată, cât şi în cea profesională, sunt mai prost plătite decât bărbaţii, sunt mult mai slab reprezentate în politică şi în funcţii de conducere în mediul de afaceri. Iar mass-media şi industria de publicitate continuă să le prezinte în stereotipuri şi imagini degradante. Trebuie să îndepărtăm aceste practici, atât de înrădăcinate în societatea noastră! De la vârste fragede, fetiţele şi băieţii trebuie educaţi în spiritul egalităţii între sexe, al respectului demnităţii şi drepturilor fiecăruia. Educaţia şi numai educaţia poate instaura, în mod durabil, comportamente mai corecte în societate. De aceea, îi cer Comisiei Europene să prezinte o strategie globală şi un act legislativ prentru prevenirea şi împotriva violenţei domestice. Este urgent! Toate femeile din Europa au dreptul absolut să trăiască fără violenţă.
Aplicarea unui program unitar este imposibilă, din cauza diferențelor culturale dintre statele membre. Fenomenul trebuie abordat din mai multe unghiuri. Este o certitudine, însă, nevoia urgentă de îmbunătăţire a metodelor de luptă împotriva acestui fenomen – susţin, la unison, parlamentarii europeni.