Combaterea globală a pandemiei – prioritatea UE la summitul G7
Pandemia de coronavirus este, din punctul de vedere al Uniunii Europene, cel mai important subiect de pe agenda summitului G7, iar prioritară este acum livrarea de vaccinuri către țările mai sărace.
Cătălin Gomboș, 14.06.2021, 08:45
Reprezentanții UE la summitul G7 din Cornwall, consideră că există patru domenii cheie în care este necesară aprofundarea cooperării statelor din G7. Este vorba de politici globale de sănătate – cu accentul pus pe pandemie, politica externă, combaterea schimbărilor climatice și reglementarea corporațiilor, unde încă dinainte de summit miniștrii de finanțe ai celor 7 au convenit asupra unui impozit pe profit la nivel global de 15%. Prioritatea o reprezintă, însă, deocamdată, combaterea pandemiei de coronavirus și distribuirea de vaccinuri către țări care până acum nu și le-au permis. Președintele Consiliului European, Charles Michel:
Trebuie să ne asigurăm că lumea este vaccinată cât mai repede posibil, iar UE este în prima linie a eforturilor de a asigura acces echitabil la vaccinuri la nivel mondial, în special la țările în curs de dezvoltare. Și G7 în ansamblu sunt principalii producători de vaccinuri. UE este cel mai mare exportator de vaccinuri COVID-19 în lume. Până în prezent, am exportat peste 270 de milioane de doze și suntem un contribuabil de top la Covax, cu peste 2,8 miliarde de euro. Vom dona cel puțin 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului. De asemenea, trebuie să consolidăm capacitățile de producție în întreaga lume. Deci, vom investi un miliard de euro pentru a stimula producția de vaccinuri în Africa. De asemenea, suntem gata să lucrăm în America Latină pentru a dezvolta proiecte în această parte a lumii.
Pe agenda delegației europene la summitul G7 s-au mai aflat și promovarea drepturilor omului, accentul fiind pus pe abuzurile comise de China în Hong Kong și în Xingjiang, dar și pe criza care se desfășoară în provincia etiopiană Tigray.
În sfârșit, combaterea schimbărilor climatice rămâne o prioritate pe termen lung a Uniunii Europene, care promovează intens atingerea neutralității climatice la nivel global până în 2050, în timp ce propria sa ținta este una mult mai ambițioasă – 2030.