CESE -înscrierile pentru Premiul pentru societatea civilă, care va aborda problema sănătății mintale
Sănătatea mintală este tema din acest an a concursului de proiecte lansat de Comitetul Economic și Social European. Pot candida organizații ale societății civile, persoane fizice și întreprinderi private.
Mihaela Mihai, 27.07.2023, 08:01
Este vorba mai exact de cea de-a 14-a ediție a Premiilor pentru societatea civilă. Prin alegerea sănătății mintale ca temă a acestei ediții, Comitetul Economic și Social European vrea să recompenseze proiecte non-profit creative și inovatoare, care vin în ajutorul persoanelor cu afecțiuni mintale și creează un mediu propice pentru starea lor de bine.
De ce însă această temă? Pentru că date statistice oficiale arată că, în timpul și după pandemia de COVID-19, Europa a înregistrat o creștere fără precedent a afecțiunilor și tulburărilor mintale.
Anxietatea și depresia s-au manifestat mai ales în rândul persoanelor în vârstă și al grupurilor vulnerabile, în special tinerii. Datele arată că rata simptomelor depresive s-a dublat în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani în mai multe țări europene.
Gândiți-vă doar cum arăta lumea cu doar 3 ani și jumătate în urmă, înainte de Covid 19, înainte de războiul din Ucraina, înainte de criza economică. Luați în calcul impactul tuturor acestor evenimente,
atrăgea atenția luna trecută Alexis Goosdeel, directorul Observatorului european pentru droguri și toxicomanie, la prezentarea unui raport privind consumul de droguri în Uniunea Europeană. Una din principalele concluzii ale documentului este că gama de substanțe psihoactive ilegale este tot mai diversificată, iar producția locală în extindere constantă.
Revenind la problemele de sănătate mintală, responsabilii europeni spun că nu trebuie deloc ignorat impactul lor asupra populației. Aproximativ 4 la sută din decesele anuale sunt atribuite tulburărilor comportamentale și sănătății mintale precare, iar costurile directe și indirecte reprezintă aproape 4 la sută din Produsul Intern Brut european.
Termenul de depunere a candidaturilor la ediția din acest ale Premiilor pentru Societatea Civilă este 30 septembrie. Inițiativele și proiectele eligibile trebuie să se desfășoare în Uniune și să fi fost deja puse în aplicare sau să fie în curs de desfășurare.
Ceremonia de decernare a distincțiilor va avea loc, cel mai probabil, în cadrul Săptămânii societății civile a Comitetului Economic și Social European din primăvara anului viitor.
Mai trebuie spus și ce este Comitetul Economic și Social European. Este un organism consultativ al Uniunii, format din reprezentanți ai angajaților și angajatorilor și ai altor grupuri de interese. Comitetul emite avize adresate Comisiei, Consiliului și Parlamentului European, acționând astfel ca o punte între instituțiile de decizie ale Uniunii și cetățenii europeni.