Certificat fiscal electronic pentru scutirile de TVA
Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord politic privind o nouă directivă care pregătește terenul pentru introducerea unui certificat fiscal electronic pentru scutirile de TVA.
Gabriela Mitrovici, 12.12.2024, 09:34
Directiva va stabili un certificat electronic care să înlocuiască actualul certificat pe suport de hârtie utilizat atunci când bunurile trebuie să fie scutite de TVA, de exemplu pentru că sunt importate pentru ambasade, organizații internaționale sau forțe armate. Formatul electronic exact, inclusiv specificațiile IT necesare, vor fi discutate în cadrul grupurilor de experți și stabilite în actele de punere în aplicare ale Comisiei.
În perioada de tranziție spre folosirea certificatului fiscal electronic, statele membre vor putea utiliza atât versiunea electronică, cât și cea pe hârtie.
Statele membre au adus o serie de amendamente la propunerea inițială a Comisiei. În special, acestea au limitat obligativitatea de a folosi certificatul electronic de scutire de TVA la situațiile în care sunt implicate două state membre și scutirea nu este acordată prin rambursare.
De asemenea, Consiliul a adăugat în textul directivei o serie de elemente-cheie ale viitorului certificat electronic pe care Comisia le va lua în considerare la elaborarea formatului. În plus, Consiliul a scurtat perioada de tranziție, planificată inițial să dureze 4 ani, la doar 1 an, din 2031 până în 2032.
Amânarea datei de introducere ar trebui să ajute autoritățile fiscale să eșaloneze în timp util dezvoltările IT necesare, care vor coincide cu investițiile semnificative pentru punerea în aplicare a pachetului VIDA – iniţiativă menită să modernizeze şi să îmbunătăţească sistemul de TVA pentru a se alinia economiei digitale şi a preveni frauda fiscală. Măsurile cuprinse în pachetul VIDA se vor implementa gradual, având termene între 2027 şi 2035, pentru ca autorităţile fiscale şi copaniile să aibă timp să-şi adapteze sistemele şi procesele.
Acordurile vor fi supuse unui control tehnic și lingvistic înainte de a fi prezentate Consiliului pentru adoptare formală. Textele vor fi apoi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și vor intra în vigoare.