Cercetarea şi inovarea sunt priorităţi ale strategiei economice a Uniunii Europene
Cercetarea şi inovarea contribuie la creşterea prosperităţii şi a calităţii vieţii. Deşi este lider mondial în multe domenii tehnologice, UE se confruntă cu tot mai multe provocări venite, în primul rând, din partea concurenţilor tradiţionai.
Daniela Coman, 06.06.2018, 13:00
Cercetarea şi inovarea contribuie la creşterea prosperităţii şi a calităţii vieţii. Deşi este lider mondial în multe domenii tehnologice, Uniunea Europeană se confruntă cu tot mai multe provocări venite, în primul rând, din partea concurenţilor tradiţionali – China şi Statele Unite – dar şi a economiilor emergente, ca India, Brazilia, Rusia. De aceea, statele membre sunt încurajate să investească din ce în ce mai mult în cercetare şi dezvoltare, atât din fonduri publice, cât şi din investiţii private. Acest lucru ar duce la apariţia a milioane de locuri de muncă şi la creştere economică pentru toată Uniunea.
Creșterea investițiilor în cercetare și inovare nu este, însă suficientă. Rezultatele acestor investiţii trebuie valorificate şi convertite în aplicații practice, care să îmbunătățească viața oamenilor. Comisarul european pentru economia şi societatea digitală, Mariya Gabriel: Cercetarea şi inovarea sunt elemente cruciale pentru prosperitatea Europei în viitor. La Consiliul European de la sfâşitul lunii vom discuta despre punerea în practică a mai multor proiecte pilot, inclusiv în domeniul inteligenţei artificiale. Programul nostru de cercetare şi inovare Orizont Europa este unul dintre puţinele care au primit o suplimentare în cadrul viitorului buget european multianual. În valoare de aproape o sută de miliarde de euro, el dă dimensiunea interesului pe care îl acordă Uniunea acestui domeniu. O agendă ambiţioasă va atrage în anii ce vin cei mai importanţi cercetărori şi inovatori din Europa, care să se implice în proiecte regionale, naţionale şi globale. Avem obiective îndrăzneţe, mergând de la lupta împotriva cancerului, până la transporturi nepoluante şi oceane fără plastic. Alt obiectiv major este să facem ştiinţa mai deschisă şi accesibilă tuturor, să creăm un spaţiu de încredere în domeniul gestionării datelor ştiinţifice şi progreselor obţinute prin cercetare, sprijinind astfel ştiinţa europeană în îndeplinirea rolului său de prim plan la nivel mondial.
Miniștrii europeni au discutat şi despre viitorul politicii spațiale europene, mai ales în contextul pieței unice digitale. Sectorul spaţial nu înseamnă doar zborul în spaţiu, industria de echipamente spaţiale sau proiectele de cucerire a cosmosului. Spaţiul are un rol extrem de practic, este o infrastructură invizibilă – pe care o folosim deja pentru a obține și distribui date și informații, cu ajutorul sateliţilor. Tehnologiile, datele și serviciile spațiale au devenit indispensabile în viață de zi cu zi a cetățenilor europeni.