Cei 27 aprobă „cu tristeţe” acordul privind Brexitul
Proiectul de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de liderii celor 27 de state care rămân în Uniune, ceea ce nu garantează, însă, că Brexitul va fi reglementat de acest document.
Cătălin Gomboș, 29.11.2018, 11:28
Proiectul de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de liderii celor 27 de state care rămân în Uniune, ceea ce nu garantează, însă, că Brexitul va fi reglementat de acest document. Cătălin Gomboș:
Proiectul de acord privind Brexitul a fost aprobat de liderii celor 27 în aceeași zi în care a fost adoptată și o declarație privind relațiile post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Această declarație ar urma să stea la baza unui viitor tratat între cele două părți. Până la acesta, însă, nu este sigur nici măcar că acordul privind Brexitul va reglementa ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dat fiind că el va trebui ratificat de parlamentele celor 27, dar și de legislativul de la Londra, unde a fost exprimată, deja, opoziție față de document de către reprezentanți ai întregului spectru politic. Cei mai radicali adepți ai ieșirii din Uniunea Europeană, chiar dintre conservatorii Theresei May, consideră că guvernul britanic a cedat prea mult și nu obține, practic, suveranitatea promisă de Brexit. Există, de asemenea, și temeri privind viitorul Irlandei de Nord întrucât acordul prevede un așa-numit back-stop, prin care provincial va respecta în continuare regulile europene. Laburiștii, pe de altă parte, văd documentul ca insuficient întrucât își doresc reglementări clare privind o viitoare uniune vamală și o piață comună între părți. Până acum europenii au exprimat mai puțină opoziție față de document, excepție făcând obiecții, depășite între timp, ale Spaniei. Deși acordul nu este văzut ca o înfrângere la Bruxelles, sentimentul predominant după aprobarea lui a fost tristețea, potrivit președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker:
Este o zi în care suntem mulțumiți de rezultatele obținute, dar este o zi foarte tristă. A vedea o țară ca Marea Britanie – dar aș face aceeași observație în privința oricăreia din celelalte – că părăsește Uniunea Europeană nu reprezintă un motiv pentru a deschide șampania, este o zi tristă. Toți cei care au luat cuvântul astăzi în Consiliul European au vorbit despre această tristețe care a fost simțită de cei mai mulți, dacă nu chiar de toți. Este mai mult de un an de când Comisia Europeană are mandatul de a purta negocieri cu Regatul Unit și am stabilit, de comun acord, să îl însărcinăm pe prietenul nostru Michel Barnier să se ocupe îñ detaliu de aceste negocieri. Le-am urmărit cu o atenție tot mai mare, am făcut schimb de idei deseori cu Michel Barnier despre evoluția evenimentelor. Uneori nu am fost de acord, însă asta s-a întâmplat foarte rar; de cele mai multe ori ne-am pus de acord, de fapt întotdeauna ne-am pus de acord pentru că acest lucru a însemnat să menținem unitatea celor 27.
Aprobarea acordului de către liderii europeni reprezintă un moment important – dar în niciun caz final – al unui proces care a început pe 23 iunie 2016, ziua în care a fost organizat referendumul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.