Cea mai gravă secetă înregistrată în Europa în ultimii cel puţin 500 de ani
Seceta din Europa pare să fie cea mai gravă înregistrată în ultimii cel puţin 500 de ani - relevă datele unui studiu publicat zilele trecute.
Arina Petrovici-Matei, 02.09.2022, 08:15
Aproape jumătate din Europa este ameninţată de secetă – arată raportul realizat de Centrul Comun de Cercetare din cadrul Comisiei Europene. Autorii studiului afirmă că, până în data de 10 august, 47% din teritoriul Europei a atins un nivel de alertă pentru secetă, în timp ce 17% dintre regiunile monitorizate se află sub incidenţa unei alerte de nivel maxim.
Precipitaţiile reduse şi o serie de valuri de căldură, care s-au manifestat începând din luna mai, au scăzut debitele râurilor şi nivelurile apei pe scară largă în Europa. Volumele reduse de apă au avut efecte adverse şi asupra sectorului energetic, atât asupra producţiei hidrocentralelor, cât şi asupra sistemelor de răcire a centralelor electrice. Uscăciunea a diminuat substanţial randamentele culturilor agricole de vară, mai ales pe cele de porumb, soia şi floarea soarelui – precizează autorii raportului.
Umezeala din sol şi vegetaţia sunt sever afectate – se mai arată în studiu, care enumeră peste 12 ţări în care riscul de secetă a crescut foarte mult, inclusiv Germania, Franţa şi Marea Britanie. În restul Europei, deja lipsit de apă, se menţin condiţii stabile de secetă severă – mai spun autorii cercetării. Conform raportului, regiunile în care condiţiile meteorologice se agravează cel mai mult sunt cele care au fost afectate de uscăciune încă din primăvară: de exemplu, nordul Italiei, sud-estul Franţei şi anumite zone din Ungaria şi România.
Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a subliniat că ne confruntăm, în prezent, cu un sezon al incendiilor de vegetație cu mult peste medie, cu un impact negativ important asupra producției vegetale. Schimbările climatice sunt, fără îndoială, din ce în ce mai vizibile în fiecare an; Comisia Europeană și oamenii de știință depun eforturi neobosite pentru a cartografia și a studia această criză cu ajutorul celor mai bune tehnologii disponibile, atât din spațiu, cât și de pe teren, și conduc eforturile de protejare a mediului și a cetățenilor în situații de urgență – a mai spus Mariya Gabriel.