CE vrea un acord rapid pe tema pachetului financiar, după blocajul provocat de Ungaria și Polonia
Uniunea Europeană caută soluții pentru a ieși din impasul creat de decizia Ungariei și Poloniei de a bloca prin veto adoptarea bugetului comunitar pe următorii 7 ani și a planului de relansare economică în urma pandemiei de COVID 19.
Mihaela Mihai, 24.11.2020, 11:15
Știm cu toții că milioane de afaceri europene, milioane de oameni au nevoie de un răspuns , de un sprijin concret în mijlocul acestei crize fără precedent, a atras atenția președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu referire la problemele economice cu care se confruntă toate statele membre ale Uniunii din cauza crizei sanitare care durează deja de 9 luni.
Acest pachet financiar este esențial pentru redresarea noastră economică. Trebuie să îl punem cât mai repede în practică,spune și președintele Consiliului European, Charles Michel.
Bugetul Uniunii, valabil pentru următorii 7 ani, ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie, în același timp cu planul de relansare, întocmit de Comisie la capătul unor negocieri adesea dificile cu statele membre. În joc sunt nu mai puțin de o mie 800 de miliarde de euro, o sumă importantă, motiv pentru care acordarea fondurilor europene ar urma să fie legată de anul viitor de respectarea principiilor statului de drept. O idee cu care sunt de acord cele mai multe dintre capitalele europene, nu însă și Budapesta și Varșovia, care văd în noul mecanism un instrument arbitrar bazat pe criterii politice şi ideologice.
Premierul ungar, Viktor Orban, crede că țara sa ar fi șantajată pentru a accepta migrația, iar omologul său polonez, Mateusz Morawiecki , este de părere că s-ar putea ajunge la dezintegrarea Uniunii dacă o astfel de condiție ar deveni realitate.
Uniunea a început în cazul ambelor țări proceduri de sancționare pentru încălcarea normelor democratice, iar președinta Comisiei Europene a ținut să le reamintească:
În opinia mea, pentru viitorul Uniunii Europene este important să avem un buget, dar la fel de important este să respectăm principiile statului de drept.
În același timp, Ursula von der Leyen crede că: Puterea Uniunii este dată de faptul că am știut întotdeauna să depășim împreună situațiile dificile. Și acum vom continua să muncim asiduu pentru a ajunge rapid la un acord.
Se caută așadar un compromis, dar nu se știe cât sunt dispuși să facă concesii, în cadrul noilor negocieri, premierii celor două țări. Eu Observer scrie că o propunere luată în calcul pentru a atenua nemulțumirile celor două țări, este introducerea unor clarificări suplimentare în privința mecanismului care leagă fondurile europene de statul de drept. O altă propunere ar viza amânarea punerii în aplicare a noilor condiții până când Curtea Europeană de Justiție formulează o opinie pe această temă.
Ambele idei, mai scrie Eu Observer, au toate șansele să nu fie pe placul Parlamentului European, care a anunțat deja că nu va face nici o concesie în privința statului de drept.
Iar pentru adoptarea viitorului buget al Uniunii și a planului de relansare este nevoie de unanimitate din partea statelor membre, dar și de acordul legislativului comunitar.