CE: Jucăriile, autovehiculele şi cosmeticele rămân cele mai periculoase produse nealimentare
Comisia Europeană ne avertizează din nou să avem grijă ce produse nealimentare cumpărăm şi de unde.
Laurențiu Văduva, 17.03.2023, 07:55
În fiecare an, Comisia Europeană publică raportul privind aşa-numita Poartă de Siguranţă – Safety Gate, adică Sistemul European de alertă rapidă pentru produsele nealimentare periculoase. Raportul publicat săptămâna aceasta acoperă alertele din cursul anului trecut și răspunsurile date de autoritățile naționale. Riscurile pentru sănătate legate de substanțele chimice au fost cel mai frecvente şi au fost găsite și într-o varietate mai largă de produse. Pentru al doilea an consecutiv, jucăriile și vehiculwlw se află în fruntea listei celor mai notificate categorii.
Iată principalele constatări ale Raportului.
Pe parcursul anului trecut, autoritățile din cele 30 de țări participante la rețeaua Safety Gate (adică cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein) au reacționat la peste 2000 de alerte, cu aproape 4000 de acțiuni ulterioare.
În fiecare stat membru, autoritățile au urmărit alertele și au făcut schimb de informații. De exemplu, în Austria, autoritățile au detectat o jucărie care conținea piese ușor detașabile şi prezenta risc de sufocare pentru copii. În urma notificării austriece, autoritățile din Slovenia au identificat jucăria pe piața lor, iar comercianții au putut retrage acest produs periculos.
Anul trecut, riscurile legate de substanțele chimice, răniri și sufocare au fost cele mai multe. În fruntea listei categoriilor de produse notificate s-au aflat jucăriile, urmate de autovehicule, produse cosmetice, îmbrăcăminte și aparate electrice. Anul trecut, produsele cosmetice au avut un număr semnificativ mai mare de alerte legate de prezența unor substanțe chimice interzise recent în parfumuri și creme. Creșterea bruscă a numărului alertelor legate de riscurile chimice nu s-a datorat doar produselor cosmetice. Anumite jucării, de exemplu, aveau o concentrație excesivă de ftalați, ceea ce prezintă riscuri pentru sistemul reproducător.
În anul 2021, Comisia a propus un nou regulament privind siguranța generală a produselor, care va înlocui actuala directivă.Iar anul trecut, Comisia a lansatşi un nou instrument de supraveghere electronică numit web crawler, care va sprijini autoritățile naționale în detectarea ofertelor de produse periculoase în mediul online semnalate în Safety Gate. În ultimele 6 luni, acest instrument a ajutat la procesarea a aproape 1000 de astfel de oferte, ceea ce a dus la analizarea a peste 600 de mii de site-uri de internet.