CE invită statele membre să prelungească până la 15 iunie restricția privind călătoriile neesențiale
Comisia Europeană a invitat statele membre şi pe cele asociate spațiului Schengen să prelungească până la 15 iunie restricția temporară privind călătoriile neesențiale în Uniunea Europeană.
Laurențiu Văduva, 13.05.2020, 12:09
Este necesară menținerea măsurilor ce vizează frontierele externe pentru a reduce riscul de răspândire a bolii prin intermediul călătoriilor în Uniunea Europeană – avertizează Comisia. După cum se subliniază în Foaia de parcurs europeană privind ridicarea măsurilor de izolare, controalele la frontierele interne vor trebui eliminate treptat și într-un mod coordonat, urmând ca, într-o a doua etapă, să fie relaxate şi restricțiile la frontierele externe.
Dealtfel, chiar astăzi Comisia este aşteptată să prezinte un set de recomandări referitoare la redeschidrerea frontierelor interioare ale Uniunii, pentru pornirea sezonului turistic estival.
Restricția de călătorie, precum și invitația de a o prelungi, se aplică zonei UE+, care include toate statele membre ale spațiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croația, Ciprul și România) și cele 4 state asociate spațiului Schengen (adică Islanda, Liechtensteinul, Norvegia și Elveția) – în total, 30 de țări. Comisia invită la continuarea abordării coordonate în ceea ce privește prelungirea restricţiilor, pentru că acțiunea la frontierele externe poate fi eficace numai dacă este pusă în aplicare de către toate statele vizate, la toate frontierele, cu aceeași dată de încetare și în mod uniform.
Comisia va continua să sprijine statele membre în punerea în aplicare a restricției privind călătoriile neesențiale către Uniunea Europeană, inclusiv prin organizarea de videoconferinţe cu miniștrii afacerilor interne. Orice nouă prelungire a restricției de călătorie după data de 15 iunie 2020 ar trebui evaluată din nou, în funcție de evoluția situației epidemiologice.
Cetățenii UE, cetățenii țărilor din afara UE care fac parte din spațiul Schengen și membrii de familie ai acestora, precum și resortisanții țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung în UE sunt exceptați de la aplicarea restricției de călătorie în scopul întoarcerii lor acasă. În plus, statele membre nu ar trebui să aplice restricțiile anumitor categorii de călători cum ar fi medicii, asistenții medicali, experții care contribuie la combaterea coronavirusului, precum și persoanele care transportă mărfuri, lucrătorii transfrontalieri și lucrătorii sezonieri din sectorul agricol.