CE doreşte să ştie cum s-ar putea aplica mai eficient principiul „poluatorul plăteşte”
Comisia doreşte să ştie cum s-ar putea aplica mai eficient principiul poluatorul plăteşte, adică tragerea la răspundere a celor care poluează mediul înconjurător.
Laurențiu Văduva, 15.05.2023, 08:02
Poluarea reprezintă un cost semnificativ pentru societate și este o preocupare esențială pentru cetățenii Uniunii Europene. Prin aplicarea principiului poluatorul plătește, poluatorii sunt încurajați să evite daunele aduse mediului și sunt trași la răspundere pentru poluarea pe care o provoacă.
Comisia va folosi informațiile pe care le va obţine din această consultare publică pentru a evalua dacă politicile Uniunii Europene și cele naționale sunt suficiente pentru a ne asigura că cei care poluează mediul înconjurător vor suporta costurile măsurilor de prevenire, control și remediere a poluării.
Pentru că, altfel, factura pentru daunele aduse mediului ajunge prea des să fie plătită de cetățeni și pune o presiune suplimentară pe fondurile publice.
Acum, Comisia ne invită să oferim informaţii despre modul în care putem îmbunătăţi funcționarea acestui principiu poluatorul plăteşte, în interesul tuturor.
Consultarea va acoperi mai multe aspecte precum folosirea, de către Uniunea Europeană şi statele membre, a instrumentelor bazate pe piață, plata indirectă a unor subvenţii de către cei care poluează, accesul la fondurile europene, modul în care sunt gestionate obligațiile de mediu și folosirea taxării în cadrul tuturor politicilor şi procedurilor din Uniunea Europeană.
Această consultare publică vine ca un răspuns la recomandarea raportului Curții de Conturi Europene, care a arătat că principiul poluatorul plătește se aplică, dar nu întotdeauna în mod corespunzător şi eficient. Curtea a mai semnalat că, uneori, bugetul Uniunii este folosit pentru finanțarea unor acțiuni de curățare care ar trebui să fie suportate, de fapt, de către poluatori.
Curtea a recomandat consolidarea integrării acestui principiu în legislația privind protecția mediului, consolidarea regimului de răspundere pentru mediu la nivelul Uniunii Europene și o mai bună protejare a fondurilor europene, astfel încât acestea să nu fie folosite pentru a finanța proiecte care ar trebui să fie în sarcina poluatorului.
Consultarea publică este deschisă până pe 4 august, iar rezultatele vor fi folosite la pregătirea unei evaluări complete a politicii, cunoscută și sub numele de verificare a aptitudinii, în anul 2024. Această evaluare va fi utilizată şi pentru a pregăti o recomandare cu privire la cel mai bun mod de implementare a acestui principiu în politicile de mediu, așa cum a fost anunțat în Planul de acțiune al Comisiei Zero Poluare.