CE a respins proiectul de buget al Italiei, o premieră pentru țările din zona euro
Comisia Europeană a constatat, în urma analizei proiectului de buget al Italiei pentru 2019, că această țară a încălcat recomandările adoptate - inclusiv cu votul Romei - în cadrul Consiliului Uniunii Europene, pe 13 iulie.
Cătălin Gomboș, 26.10.2018, 12:52
Comisia Europeană a constatat, în urma analizei proiectului de buget al Italiei pentru 2019, că această țară a încălcat recomandările adoptate – inclusiv cu votul Romei – în cadrul Consiliului Uniunii Europene, pe 13 iulie. Guvernul de la Roma a prevăzut, în buget, un deficit de 2,4% din PIB, cu mult peste ținta recomandată de Bruxelles, în condițiile în care Italia nivelul de îndatorare al Italiei raportat la PIB este, deja, al doilea cel mai mare din cadrul UE, după Grecia. Acest deficit a fost impus de formațiunile care au câștigat alegerile din primăvară pentru a-și putea onora costisitoarele promisiuni făcute în timpul campaniei electorale. Fostul guvern de la Roma promisese că va lua măsuri pentru reducerea deficitului, însă în ciuda recomandărilor Consiliului actualul executiv a majorat deficitul, ceea ce a dus, în premieră, la respingerea proiectului de buget de către Comisia Europeană.
Valdis Dombrovskis, vice-președinte al Comisiei însărcinat cu Euro și Dialogul social și responsabil cu stabilitatea financiară, servicii financiare și Uniunea Piețelor de capital: Pentru prima oară Comisia este obligată să îi ceară unei țări din zona euro să își revizuiască proiectul de buget. Nu vedem, însă, nicio altă alternativă decât să le cerem autorităților italiene să facă acest lucru. Am adoptat o opinie prin care i-am dat Italiei cel mult 3 săptămâni pentru a furniza un nou proiect de buget. Din păcate, clarificările pe care le-am primit nu au fost convingătoare pentru a schimba concluziile noastre anterioare cu privire la nerespectarea de către Italia a recomandărilor făcute de Consiliu pe 13 iulie. Guvernul Italian își încalcă deschis și conștient angajamentele asumate. Europa este clădită pe cooperare; zona euro este clădită pe legături puternice de încredere. Acestea sunt dublate de reguli care sunt aceleași pentru toată lumea. Dacă încrederea este erodată, toate statele membre au de suferit și Uniunea noastră are de suferit. Încălcarea regulilor poate fi tentantă la prima vedere, poate da iluzia eliberării. Este tentant să încerci să vindeci datoria cu și mai multe datorii, dar la un anumit moment datoria devine prea apăsătoare și, în cele din urmă, ajungi să fii complet lipsit de libertate. De aceea am convenit, împreună, să controlăm datoria.
Bruxelles-ul are dreptul nu numai să respingă un proiect de buget și să solicite noi propuneri, ci chiar și să impună amenzi statelor care refuză să îi respecte cererile. Cu toate acestea, primele reacții venite de la Roma sugerează că, deocamdată, guvernul Italian nu este dispus să refacă bugetul: vice-premierul Matteo Salvini, considerat a fi omul forte al executivului, a afirmat că decizia Bruxelles-ului nu schimbă nimic.