Către o transformare fundamentală a transporturilor europene
Sistemul de transporturi din Uniunea Europeană se va modifica fundamental în următorii ani. Va deveni nepoluant, digital, mult mai bine integrat şi mult mai rezilient, adică mai rezistent în faţa viitoarelor crize.
Laurențiu Văduva, 15.12.2020, 08:48
Se numeşte Strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă şi este însoțită de un plan de acțiune pe următorii patru ani. Aşa cum se arată în Pactul verde european, emisiile poluante trebuie reduse cu 90% până în 2050. Astăzi, transporturile produc aproximativ un sfert din emisiile totale de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene.
Potrivit noii Strategii a Comisiei, până în anul 2030, se preconizează următoarele:
– să existe cel puțin 30 de milioane de autoturisme complet nepoluante pe drumurile europene;
– 100 de orașe europene să devină neutre din punct de vedere climatic;
– traficul feroviar de mare viteză să se dubleze la nivelul întregii Europe;
– călătoriile colective pe distanţe de până la 500 de kilometri să nu implice nici un fel de emisii de carbon;
– automatizările să fie implementate pe scară largă;
– iar navele maritime nepoluante să fie pregătite pentru lansarea pe piață.
Până în anul 2035, Comisia propune ca aeronavele de mare capacitate cu emisii zero să fie pregătite pentru lansarea pe piață.
Până în anul 2050, aproape toate autoturismele, furgonetele, autobuzele și vehiculele grele ar trebui să devină complet nepoluante. De asemenea, traficul feroviar de marfă se va dubla şi vom avea o rețea transeuropeană de transport multimodală, sustenabilă şi inteligentă, cu conectivitate de mare viteză.
Pentru a atinge toate aceste obiective, strategia Comisiei prevede 82 de inițiative în 10 domenii-cheie.
În primul rând, pentru ca sistemul de transport să devină sustenabil, va fi stimulată adoptarea vehiculelor, navelor și aeronavelor cu emisii zero, a combustibililor regenerabili și cu emisii scăzute de carbon și a infrastructurii aferente – de exemplu, prin instalarea a 3 milioane de puncte publice de încărcare electrică până în 2030.
Vor fi create aeroporturi și porturi cu emisii zero. Va fi dublat traficul feroviar de mare viteză și se va dezvolta o infrastructură suplimentară pentru biciclete în următorii 10 ani. Iar carbonul va fi tarifat.
La capitolul inovare şi digitalizare, strategia are în vedere crearea unui sistem de transport multimodal, conectat şi automatizat.
Vor apărea dronele şi avioanele fără pilot. Va fi creat un spațiu european comun al datelor privind mobilitatea.
De această evoluție trebuie să poată beneficia însă toată lumea: este esențial ca mobilitatea să fie disponibilă și abordabilă pentru toți, ca regiunile rurale și îndepărtate să rămână conectate și ca sectorul să ofere condiții sociale bune și să asigure totodată locuri de muncă atractive.