Către o ratificare rapidă a acordului de liber schimb UE-Mercosur
Organizaţiile patronale din Uniunea Europeană şi ţările din Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay) au dat publicităţii o declaraţie comună pentru ratificarea urgentă a vastului acord comercial convenit de UE şi blocul Mercosur.
Arina Petrovici-Matei, 04.12.2020, 11:17
Acordul oferă oportunităţi majore economiilor şi societăţilor din ţările Uniunii Europene şi Mercosur deopotrivă şi este de o importanţă crucială nu doar din motive strategice şi economice, ci şi dintr-o perspectivă de sustenabilitate – afirmă semnatarii declaraţiei, printre care BusinessEurope din partea blocului comunitar. În declaraţie se mai arată că oportunităţile comerciale create de acest document sunt importante şi urgente inclusiv pentru revenirea ţărilor membre ale Uniunii şi ale Mercosur, după şocul creat de pandemia de Covid-19. Organizaţiile patronale semnatare îşi exprimă îngrijorarea că o întârziere în ratificarea celui mai important acord comercial încheiat vreodată de Bruxelles ar putea compromite potenţialul de afaceri.
De precizat că acordul Uniunea Europeană-Mercosur – din care fac parte Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay -, încheiat în iunie anul trecut, după 20 de ani de negocieri, de Comisia Europeană în numele statelor membre trebuie să fie validat de acestea pentru a intra în vigoare. Ratificarea necesită unanimitatea şefilor de stat şi de guvern. Însă, documentul provoacă nemulţumire în unele ţări europene, la presiunea agricultorilor – îngrijoraţi pentru producţia lor de carne, şi a ONG-urilor – preocupate de schimbările climatice. De pildă, Parlamentele din Austria şi Olanda au respins acordul în forma actuală. Alte state precum Belgia, Franţa, Irlanda sau Luxemburg s-au arătat şi ele reticente. Chiar şi autorităţile de la Berlin, care iniţial susţineau documentul, şi-au modificat recent poziţia.
Această rezervă are legătură cu consecinţele pentru agricultorii europeni, precum şi cu riscurile pentru mediul înconjurător. Sunt blamate în special defrişările din Amazonia – o politică promovată de preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro.
Oficialii de la Bruxelles au declarat recent că vor un angajament clar din partea ţărilor Mercosur că vor respecta pachetul de dezvoltare durabilă din acordul de liber schimb.