Către o nouă capacitate europeană de răspuns umanitar
Uniunea Europeană își revizuieşte activitatea de furnizare a ajutoarelor umanitare internaţionale, pentru a răspunde nevoilor puternic accentuate de pandemia de COVID-19.
Laurențiu Văduva, 16.03.2021, 10:25
Uniunea Europeană, împreună cu statele sale membre, este cel mai important donator de ajutor umanitar din lume, furnizând aproximativ 36% din asistența umanitară mondială.
În prezent, ajutorul umanitar se confruntă cu o serie de provocări fără precedent. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, în acest an vor avea nevoie de asistență umanitară peste 235 de milioane de persoane, mai mult cu 40 % față de nevoile estimate în 2020. În paralel, a crescut și numărul de persoane strămutate forțat, ajungând la aproape 80 milioane la sfârșitul anului 2019.
Totodată, continuă să se adâncească decalajul dintre resurse și nevoi. În 2020, apelurile umanitare lansate de ONU au înregistrat o creștere puternică, ajungând la aproape 32,5 miliarde de euro, finanțarea oferită fiind însă de doar 15 miliarde.
Noua comunicare a Comisiei propune o serie de acțiuni care să accelereze furnizarea ajutorului umanitar prin extinderea bazei de resurse, sprijinirea unui mediu mai propice pentru partenerii umanitari și prin abordarea cauzelor profunde ale crizelor umanitare.
Se va urmări facilitarea logisticii, inclusiv a transportului, permițând punerea în comun a resurselor și uşurând desfășurarea lor pe teren.
Acțiunile noii capacități europene de răspuns umanitar se vor desfășura în coordonare și în complementaritate cu mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.
Aşadar, forul comunitar va plasa cu și mai multă fermitate respectarea dreptului internațional umanitar în centrul acțiunilor sale externe, în contextul în care au fost observate numeroase încălcări ale acestuia.
Astfel :
– vor fi monitorizate în mod consecvent încălcările dreptului umanitar internaţional;
– va fi consolidată obligația de diligență în cadrul tuturor instrumentelor externe ale Uniunii ;
– Uniunea Europeană se va asigura în continuare că dreptul umanitar internaţional se reflectă pe deplin în politica sa de sancțiuni, inclusiv prin includerea în mod consecvent a excepțiilor umanitare în cadrul tuturor regimurilor de sancțiuni europene.
Uniunea Europeană își va intensifica eforturile de furnizare a ajutorului de urgență printr-o colaborare strânsă cu actorii din domeniul dezvoltării și al consolidării păcii, combătând cauzele profunde ale crizelor și promovând soluții pe termen lung la situațiile de urgență umanitară.
Ca etapă următoare, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să aprobe comunicarea și să colaboreze cu privire la acțiunile-cheie propuse.