Către o Europă mai rezilientă
Pentru a face față provocărilor prezente și viitoare, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus, Comisia Europeană a adoptat primul său raport de analiză prospectivă strategică.
Laurențiu Văduva, 16.09.2020, 09:47
Analiza prospectivă strategică contribuie la îmbunătățirea modului de elaborare a politicilor, la dezvoltarea strategiilor adaptate viitorului și la armonizarea acțiunilor pe termen scurt cu obiectivele pe termen lung. Comisia Europeană foloseşte deja de mulți ani analiza prospectivă; acum însă, doreşte să o integreze în toate domeniile politice. Un prim exemplu este recenta Comunicare privind materiile prime critice.
Rezultatele acestui tip de analiză vor conduce la elaborarea celor mai importante inițiative politice, care vor ajuta Comisia să lanseze politicile și legislația potrivite pentru a face faţă nevoilor prezente şi provocărilor viitoare.
Raportul prezentat acum introduce conceptul de reziliență a Uniunii Eeuropene, care înseamnă, în linii largi, rezistenţă în faţa tuturor tipurilor de provocări.
În acord cu Planul de redresare pentru Europa, Raportul examinează reziliența Uniunii din perspectivele socială și economică, geopolitică, ecologică și digitală. Pentru fiecare dintre acestea sunt prezentate capacitățile, vulnerabilitățile și oportunitățile pe care le-a scos în evidență criza generată de pandemia de coronavirus.
Conceptul de analiză prospectivă va fi integrat în toate politicile europene.
Vor avea loc discuţii între statele membre și alte părți interesate cu privire la modalitatea optimă de monitorizare a rezilienței.
Raportul de analiză prospectivă strategică din anul 2020 și rapoartele următoare vor sta la baza discursurilor anuale ale președintei Comisiei, Ursula von der Leyen privind starea Uniunii și a programelor de lucru ale Comisiei Europene. Ele vor contribui, de asemenea, la viitoarele negocieri interinstituționale privind primul nostru exercițiu de programare multianuală.
Agenda de analiză prospectivă va defini prioritățile politice ale Uniunii și inițiativele-cheie din programele de lucru ale Comisiei, precum și principalele chestiuni transversale, cum ar fi autonomia strategică deschisă a Uniunii pentru o nouă ordine mondială, potențialul viitor al locurilor de muncă verzi și competențele necesare și suprapunerile către tranziția verde și cea digitală de la o politică la alta.