Carta Încrederii pentru o mai mare securitate cibernetică
La Conferinţa pe teme de securitate de la Munchen, opt corporaţii din industria digitală au semnat pentru prima dată o cartă comună de consolidare a securităţii electronice.
Arina Petrovici-Matei, 05.03.2018, 13:17
Inteligenţa artificială şi bazele mari de date ne revoluţionează deciziile. Miliarde de instrumente sunt conectate prin intermediul Internetului Obiectelor şi interacţionează la un nivel tot mai înalt şi mai extins. Însă, pe cât de mult bine ne aduc în viaţă şi în economii aceste progrese, pe atât de dramatic creşte riscul expunerii la atacuri cibernetice. Eşecul în protejarea sistemelor care ne controlează casele, spitalele, fabricile, reţelele şi teoretic întreaga infrastructură ar putea să aibă consecinţe devastatoare. Valorile democratice şi economice trebuie protejate de ameninţările cibernetice şi hibride.
Sunt considerentele de la care au pornit opt giganţi ai Internetului, în frunte cu Siemens, în demersul lor de a elabora o Cartă a Încrederii pe care au prezentat-o şi au semnat-o la Conferinţa de Securitate de la Munchen, luna trecută. Iniţiativa a fost primită foarte bine, inclusiv de comisarul european pentru Piaţa Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska: Atât securitatea cât şi apărarea cibernetice se află foarte sus pe lista priorităţilor politicii Comisiei Europene. Trebuie să aducem în faţă propuneri concrete de consolidare a cooperării şi coordonării la nivelul Uniunii Europene. În orice caz, este limpede că trebuie făcute mai multe eforturi, astfel încât securitatea electronică să devină un reflex şi nu o posibilitate atractivă. Ca să avem success trebuie să avem parteneriate cu toţi actorii, inclusive cu mediul de afaceri. Este motivul pentru care salut existenţa acestei Carte a Încrederii.
Securitatea cibernetică este şi trebuie să fie mai mult decât o centură de siguranţă sau un airbag; este un factor esenţial pentru succesul economiei digitale – observă şi semnatarii Cartei. Oamenii şi organizaţiile trebuie să aibă încredere că tehnologiile lor digitale sunt sigure, altminteri nu le vor folosi. Iar digitalizarea merge mână în mână cu securitatea electronică. Iar pentru a ţine pasul cu progresele continue de pe piaţă, dar şi pentru a face faţă ameninţărilor din zona criminalităţii, companiile şi guvernele trebuie să facă front comun şi să recurgă la acţiuni decisive. Adică, să facă toate eforturile pentru a proteja datele şi bunurile individuale şi colective, să prevină daunele care se pot produce atât în case, cât şi la firme sau la nivelul infrastructurilor şi să construiască o bază solidă pentru încredere într-o lume conectată şi digitală.
Acoperirea impactului uriaş al digitalizării şi a securității cibernetice şi crearea unei baze de încredere pe măsură nu pot fi realizate de o singură societate sau de o entitate, ele trebuie să fie rezultatul unei colaborări strânse la toate nivelurile. Iar în această Cartă, semnatarii stabilesc principiile-cheie pentru instaurarea unui climat de încredere în societate, politică, între parteneri de afaceri şi consumatori.