Capitalele Europene ale Culturii în 2025
În fiecare an, Uniunea Europeană recompensează și recunoaște două sau trei orașe drept capitale europene ale culturii. Ideea este de a face cunoscute cultura, istoria și moștenirea artistică a anumitor regiuni din Europa. Anul acesta, capitalele culturale europene sunt orașe din Austria, Norvegia și Estonia, iar în 2023, ne amintim, și Timișoara s-a numărat printre capitalele culturale europene.
Luminița Voinea, 10.09.2024, 09:53
Conceptul de „Capitale Culturale Europene” se referă la un program cultural inițiat în 1985 de ministrul grec al culturii Melina Mercouri și de omologul ei francez, Jack Lang și a fost susținut de Consiliul European. Ideea principală a acestui program este de a evidenția și promova diversitatea culturală europeană prin desemnarea anuală a unuia sau mai multor orașe din Europa drept „Capitale Culturale Europene”.
Până în prezent, premiul a fost acordat unui număr de peste 60 de orașe din întreaga Uniune Europeană și din afara acesteia, orașele fiind selectate de un grup independent de experți. În anul 2023, capitala europeană a culturii a fost municipiul Timișoara, iar Sibiul a fost și el capitală culturală europeană în 2007, alături de Luxemburg.
Comisia Europeană anunță că la anul, în 2025, două orașe din Germania și Slovenia – Chemitz , respectiv, Nova Gorica – se pregătesc să devină capitale europene ale culturii.
Cele două orașe vor forma un duo dinamic și își vor prezenta patrimoniul cultural bogat și divers și scena artistică contemporană prin intermediul mai multor serii de evenimente.
Beneficiile capitalelor culturale europene depășesc sfera culturală, acestea devenind un catalizator economic și social. Este vorba și de beneficii precum vizibilitatea, prestanța locului în plan european sau impulsionarea unor afaceri în mai multe domenii. Ca să nu mai vorbim de beneficiile turistice.
Potrivit unei evaluări a programului “Capitalelor Culturale Europene” în perioada 1994-2004, Luxemburg, de exemplu, și-a mărit numărul de vizitatori cu 762.000, în anul 1995, când a fost desemnat Capitală Culturală pentru prima dată, iar Copenhaga a ajuns la 10 milioane de vizitatori în 2000, ca oraș al culturii.
Orașele sunt alese pe baza unui program cultural care trebuie să aibă o puternică dimensiune europeană, să implice populația locală de toate vârstele și să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a orașului.
Desemnarea capitalelor europene ale culturii începe cu șase ani înainte ca unui oraș să i se acorde în mod oficial titlul, printr-o cerere de candidatură.