Campanie – Sănătatea în spațiul de lucru pentru personalul care gestionează substanțe periculoase
Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă a lansat o campanie de sensibilizare la nivel european privind substanțele periculoase.
Gabriela Mitrovici, 27.04.2018, 10:11
Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă a lansat o campanie de sensibilizare la nivel european privind substanțele periculoase. În următorii doi ani se vor desfăşura numeroase activităţi menite să atragă atenția asupra problemei și să promoveze cele mai bune modalități de abordare a riscurilor pe care substanțele periculoase le prezintă pentru lucrători.
Campania iniţiată de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă se va desfăşura până la sfârşitul anului viitor şi va avea rolul de a creşte gradul de conștientizare cu privire la toate tipurile de substanțe periculoase, nu doar la cele evidente, și de a sublinia importanța evaluării riscurilor în toate sectoarele ca prim pas către prevenție.
Contrar percepțiilor generale, utilizarea substanțelor periculoase nu este în scădere la nivelul Uniunii Europene, iar necesitatea gestionării riscurilor pe care le prezintă acestea este mai presantă ca niciodată. Printre substanțele la care lucrătorii sunt expuși cel mai frecvent se numără substanțele cancerigene. Comisia Europeană a propus recent limitarea expunerii lucrătorilor la cinci produse chimice care cauzează cancer, pe lângă cele 21 de substanțe care au fost deja limitate sau propuse pentru a fi limitate.
Noua campanie vizează promovarea unor tehnici de gestionare adecvată a substanțelor periculoase la locul de muncă, cum ar fi evaluarea riscurilor, eliminarea și substituția, prin diseminarea de instrumente practice și studii de caz. În plus, campania se concentrează pe categorii de lucrători expuși unor riscuri deosebite, după cum explică doctor Christa Sedlatschek, directorul Agenției Europeane pentru Securitate și Sănătate în Muncă: Substanţe chimice sau biologice există în aproape 40% din afacerile din Europa. În Uniunea Europeană, 17% dintre muncitori au raportat că sunt în contact cu subsanţe chimice cel puţin un sfert din timp. Aşadar, milioane de muncitori din Uniunea Europeană sunt expuşi la substanţe periculoase la serviciu şi cu toate acestea riscurile sunt subestimate sau ignorate. Mulți lucrători nu sunt conștienți de faptul că nu numai produsele chimice fabricate care sunt etichetate cu informații de risc și de securitate pot fi nocive. Și alte substanțe utilizate în mod obișnuit în toate sectoarele – de la lucrul cu făină în brutării până la praful de silice de pe șantierele de construcții – pot fi periculoase dacă utilizarea lor nu este gestionată eficient.
Printre evenimentele principale ale campaniei se numără Săptămânile europene pentru securitate și sănătate în muncă, precum și conferinţele Schimburi de bune practici.
Misiunea Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă este de a face din Europa un loc de muncă mai sigur, mai sănătos şi mai productiv. Agenţia cercetează, elaborează şi difuzează informaţii fiabile, echilibrate şi imparţiale privind sănătatea şi securitatea în muncă.