Calitatea aerului şi a apei din Europa
Măsurile luate în ultimele decenii de Uniunea Europeană în materie de mediu au redus poluarea şi au îmbunătăţit în mod semnificativ calitatea aerului şi a apei din Europa, şi, în consecinţă, calitatea vieţii oamenilor.
Daniela Coman, 20.03.2018, 12:12
Cifrele arată că respirăm, bem, trăim mult mai sănătos decât acum 30 de ani. Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% faţă de 1990, chiar dacă activitatea economică a crescut cu 45%. Utilizarea combustibililor fosili a scăzut şi ea, ca şi emisiile unor poluanţi proveniţi din transport şi industrie.
Normele stabilite de Uniunea Europeană privind nivelurile maxime de poluanți din aer există de peste două decenii – și, totuși, câteva zeci de orașe europene nu reușesc să atingă standardele actuale privind calitatea aerului. Printre ele se află şi trei de la noi: Bucureşti, Iaşi şi Braşov, pentru care România a primit avertizări. Probleme sunt la depăşirea frecventă a limitelor de emisii de particule fine, numite tehnic PM10, şi dioxid de azot.
La solicitarea Comisiei, Ministerul Meidului a trimis la Bruxelles un plan consistent de măsuri de reducere a poluării, după cum a declarat pentru Radio România Actualităţi, directoarea pentru evaluare, impact şi controlul poluării, Dorina Mocanu: Măsurile se pot împărţi pe 3 categorii: acţiuni care se reflectă în managementul traficului, inclusiv programul de stimulare a înnoirii parcului auto, numit Rabla, programul naţional pentru crearea de infrastucturi pentru maşini electrice, modernizarea transportului public, inclusiv prin trecerea la transportul publci electric. A doua categorie de măsuri se referă la încălzirea rezidenţială: măsuri de creştere a eficienţei energetice prin reabilitarea termică a clădirilor, prin modernizarea sistemelor de termoficare, instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme moderne. Cele mai multe dintre aceste măsuri sunt deja finanţabile sau finanţate din programele fondului pentru mediu. Al treilea set de măsuri se referă la realizarea de spaţii verzi.
În fiecare an, peste 400 de mii de europeni mor prematur din cauza noxelor din aer și mult mai mulți suferă de boli respiratorii și cardiovasculare, cauzate de poluarea atmosferică. În România, cel puţin 25 de mii de decese sunt puse pe seama aerului pe care îl respirăm. În termeni economici, costurile determinate de calitatea proastă a aerului depășesc, la nivel european, cu mult 20 de miliarde de euro pe an, din cauza creșterii cheltuielilor medicale și a reducerii productivității lucrătorilor. Comisia dorește să coopereze cu statele membre pentru a le ajuta să se încadreze în limitele de emisii pe care au convenit să le respecte și care garantează sănătatea cetățenilor.