Bulgaria preia preşedinţia Consiliului UE
La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Bulgaria preia de la 1 ianuarie, pentru prima oară, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului.
Gabriela Mitrovici, 27.12.2017, 12:29
La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Bulgaria preia de la 1 ianuarie, pentru prima oară, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului. În cele şase luni ale mandatului său, ţara vecină se va concentra pe garantarea securităţii, creşterea competitivităţii economiei comunitare şi pe politica de coeziune.
Președinția Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotație de către statele membre din 6 în 6 luni. În cursul acestei perioade, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului. De la 1 ianuarie, acest rol îi revine Bulgariei, care a anunţat deja că priorităţile sale sunt grupate pe trei piloni principali: consens, competitivitate şi coeziune, care transmit mesajul inscripţionat în clădirea parlamentului bulgar: unirea face puterea.
Ministrul pentru pregătirea preşedinţiei Bulgariei la Consiliul Uniunii Europene, Liliana Pavlova, a prezentat aceste priorităţi în Parlamentul European: Ne bazăm pe cei trei piloni, cei trei C să le spunem aşa. Aceştia sunt consens, competitivitate, coeziune. Avem nevoie de consens în politica privind migraţia, avem nevoie de consens pentru a lua o decizie în cazul ţărilor din Balcanii de Vest care vor să adere şi ele la Uniunea Europeană. O altă prioritate pentru care România şi Bulgaria au depus împreună eforturi şi au căutat întotdeauna consensul este dezvoltarea Regiunii Dunării. Vom încerca să mai mişcăm lucrurile inclusiv în Regiunea Mării Negre în domenii precum dezvoltarea infrastructurii, protejarea apelor, turism. Al doilea pilon – competitivitatea – se impune ca o prioritate globală, iar aici vom acorda o atenţie specială pieţei digitale. O altă prioritate este domeniul financiar şi uniunea monetară. Vine apoi securitatea energetică. Al treilea pilon, cel al unei Europe a Coeziunii va avea în centru învăţământul universitar, a cărui situaţie va fi supusă unor analize aprofundate. În altă ordine de idei vom pregăti terenul pentru alcătuirea noului buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, unul care va fi mai mic cu 15 miliarde de euro pentru că va dispărea un contributor – Marea Britanie, care părăseşte Uniunea.
O preşedinţie încununată de succes presupune consens politic, dialog şi înţelegere, a mai spus Liliana Pavlova în faţa parlamentarilor europeni. Păstrarea unităţii şi stabilităţii Uniunii sunt provocări majore pentru Sofia, dar există pe lângă acestea şi alte priorităţi, cum ar fi mai ales viitorul oamenilor tineri, educaţia şi realizarea profesională – în directă legătură cu Brexit şi cadrul de finanţare a Uniunii începând din 2020.
Ca priorități secundare, Bulgaria va pune accentul pe realizarea unei Uniuni Energetice eficiente și implementarea unei politici climatice.
Programul de priorităţi anunţat acum de Bulgaria se încadrează în agenda comună stabilită pentru 18 luni. Statele membre care deţin preşedinţia rotativă lucrează împreună în grupuri de trei, numite triouri. Bulgaria este a doua ţară din trioul actual. Ea a fost precedată de Estonia şi va fi urmată de Austria.
Următorul trio este compus din România, care va prelua preşedinţia Consiliului la 1 ianuarie 2019, Finlanda şi Croaţia.