Bugetul UE: Politica Agricolă Comună după 2020
Mai puțini bani, dar mai multă flexibilitate și mai multă atenție acordată schimbărilor climatice. Sunt ideile care stau la baza planurilor prin care Comisia Europeană vrea să reformeze politica agricolă comună în viitorul buget multianual al Uniunii.
Mihaela Mihai, 12.06.2018, 11:44
Comisia Europeană propune pentru Politica Agricolă Comună fonduri de 365 miliarde de euro pentru perioada 2021- 2027. La un calcul simplu, vor fi cu peste 5 la sută mai puțini bani pentru agricultură în viitorul buget multianual al Uniunii față de actualul cadru financiar multianual, valabil până în 2020.
De vină ar fi ieșirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii, unul din marii contributori la bugetul comunitar, dar și dorința Bruxelles-ului de a finanța noi priorități, precum apărarea sau politicile privind migrația. Vor fi așadar bani mai puțini, dar Comisia promite în schimb modernizarea și simplificarea Politicii Agricole Comune.
In loc de reguli și conformare vom pune accentul pe performanță și rezultate. Principalul obiectiv va fi realizarea unei agriculturi inteligente și flexibile, capabilă să asigure securitatea alimentară., spune comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan. Și tot el promite mai multă flexibilitate în acordarea fondurilor. Statele membre vor fi responsabile pentru alegerea modului și a
domeniilor în care să investească banii care le revin, ținând însă cont de strategia stabilită la nivel european. Cum va funcționa sistemul explică Phil Hogan: Fiecare stat membru își va stabili propriul plan strategic în domeniul agricol. În fiecare an va prezenta Bruxelles-ului un raport de activitate și dacă se constată că nu au fost făcute suficiente progrese, Comisia poate interveni, cerând, de exemplu, un alt plan de acțiune. Se poate ajunge însă și la suspendarea plăților. Totul depinde de progresele realizate!
Ar urma să aibă loc totodată o plafonare a subvențiilor până la nivelul maximum de 100 de mii de euro pe fermă. În schimb, Bruxelles-ul propune sume majorate pentru fermele mici și mijlocii și le recomandă statelor membre să utilizeze pentru tinerii fermieri cel puțin 2 la sută din banii veniți din bugetul comunitar. Viitoarea politică agricolă comună pune totodată mai mult accent pe protecția mediului. Comisarul european, Phil Hogan, spune că 40 la sută din fonduri vor contribui la acțiuni de combatere a schimbărilor climatice, iar plățile către fermieri vor fi condiționate de cerințe mai stricte privind mediul.
În plus, Comisia Europeană și-a propus ca din fondurile alocate programului de cercetare Orizont, 10 miliarde de euro să fie destinate inovării în domeniul alimentelor, agriculturii, dezvoltării rurale și bio-economiei. Propunerile au fost primite cu prudență de miniștrii europeni ai agriculturii. Suntem de acord cu ideea că este nevoie de o simplificare, dar politica agricolă comună trebuie să rămână o plasă de siguranță, crede titularul portofoliului de la Paris, Stéphane Travert.
Negocierile se anunță așadar complicate. Își vor exprima poziția statele membr, Parlamentul European, iar cuvântul decisiv îl vor avea șefii de stat și de guvern. Comisia și-a propus ca finalizarea
negocierilor să aibă loc înaintea alegerilor parlamentare europene din mai anul viitor.