Bugetul pe termen lung al UE
Finanţarea din fonduri europene ar putea fi condiţionată, după anul 2020, de respectarea valorilor fundamentale ale UE. Aceasta este doar una dintre propunerile Comisiei, care lucrează la viitorul buget plurianual pe 7 ani, 2021-2027.
Daniela Coman, 06.03.2018, 12:06
Va fi un buget pe termen lung nou şi modern, care să asigure îndeplinirea obiectivelor prioritare ale Uniunii Europene, după 2020 – a asigurat preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. Un buget nu este un exercițiu contabil, ci o reflecție a priorităților și a ambițiilor, care traduce viitorul în cifre. Trebuie să discutăm mai întâi despre ce fel de Europă ne dorim. Statele membre vor trebui să își susțină şi ele propriile ambiții cu finanțarea necesară. Nu vom mai putea continua ca până acum! – avertiza domnul Juncker.
Confruntaţi cu probleme şi provocări noi, cetăţenii așteaptă de la Uniune să joace un rol mai important în domenii noi, precum migrația, securitatea internă și externă, apărarea. Europa ar trebui, de asemenea, să își păstreze rolul de prim-plan pe scena mondială, în calitate de cel mai mare donator de ajutor umanitar și pentru dezvoltare, precum și de lider al luptei împotriva schimbărilor climatice. Nu în ultimul rând, chestiunile de ordin economic, dezvoltarea şi creşterea nivelului de trai al oamenilor se află printre aşteptările cetăţenilor europeni. Aceste obiective vor trebui îndeplinite cu un buget sensbil mai mic, după plecarea britanicilor:
Günther Oettinger: Ar trebui să privim toate lucrurile care s-au întâmplat până acum cu un ochi critic. Când ceva nu a funcţionat bine, trebuie fie să-l modernizăm, fie – pur şi simplu – să-l suprimăm. Asta însemnă că nu toate programele care există astăzi vor fi continuate în viitorul exerciţiu multianual. Noi suntem responsabili de deciziile Comisiei, iar la rândul lor, Consiliul European şi Parlamentul vor trebui să-şi asume responsabilităţile lor şi, desigur, şi controlul. Pe de altă parte, nu vrem să repetăm experiența nefericită din 2013, când bugetul actual al Uniunii a fost adoptat cu mare întârziere. Dacă o astfel de întârziere s-ar repeta, peste o sută de mii de proiecte – în domenii-cheie: sprijinirea întreprinderilor, eficiența energetică, asistența medicală, educația și incluziunea socială – nu ar fi în măsură să demareze la timp, iar sute de mii de tineri nu ar putea beneficia de pe urma schimburilor Erasmus+ în 2021.
De altfel, şi preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker şi-a arătat hotărârea de a grăbi lucrurile, astfel încât bugetul 2021-2027 să fie aprobat înainte de alegerile europene din 2019. Cel mai târziu, la începutul lunii mai anul acesta, Comisia Europeană va înainta propunerea sa oficială privind următorul buget pe termen lung. Între timp, Comisia va continua să asculte opiniile tuturor părților interesate, inclusiv prin intermediul consultărilor cu cetăţenii lansate în ianuarie 2018, privind viitorul Europei.