Bugetul multianual și schimbările climatice – teme-cheie ale Consiliului de iarnă
Eforturile de diminuare a efectului schimbărilor climatice și viitorul buget multianual al Uniunii au reprezentat temele cheie discutate în cadrul Consiliului European de iarnă.
Cătălin Gomboș, 19.12.2019, 12:15
Schimbările climatice cauzate de încălzirea globală – care, la rândul său, este cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră generată de activitatea umană – continuă să reprezinte o preocupare la nivelul Uniunii Europene, mai ales în contextul în care oamenii de știință avertizează că țintele de reducere a emisiilor fixate prin Acordul de la Paris sunt insuficiente pentru a limita creșterea temperaturilor medii globale la doar 1,5 grade Celsius. Este unul dintre motivele pentru care se țintesc măsuri care să ducă, în Europa, la neutralitate climatică până în 2050. Comunicatul final al Consiliului European atrage, însă, atenția că nu toate statele membre sunt de acord cu obiectivele fixate: este vorba de Polonia, care a rămas izolată după ce Ungaria și Cehia au renunțat la opoziția inițială și au acceptat țintele fixate.
A două mare temă dezbătută în cadrul Consiliului European de Iarnă a fost următorul buget multi-anual, din perioada 2021 – 2027. Liniile generale ale acestuia au fost discutate și președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene a stabilit și pachetul de negocieri, astfel încât s-a decis că se va trece la etapa următoare, în vederea finalizarea negocierilor.
Președintele Consiliului European, Charles Michel: Schimbările climatice reprezintă o provocare extrem de importantă pentru Uniunea Europeană și credem că trebuie să ne mobilizăm complet pe această temă. De aceea este foarte importantă decizia pe care am luat-o astăzi: vrem ca până în 2050 să transformăm Europa în primul continent care atinge neutralitatea climatică. Este un mesaj foarte puternic pe care îl trimitem tuturor actorilor și jucătorilor europeni și, cu ajutorul Pactului ecologic european și cu ajutorul și susținerea tuturor statelor membre UE sperăm să reușim să ne dezvoltăm semnificativ cercetarea, inovația, tehnologiile noi, astfel încât să se asigurăm că Europa devine primul continent cu energie verde. Un al doilea punct pe agenda discuțiilor a fost viitorul buget european. Am avut, deja, o scurtă discuție cu președinția finlandeză care a prezentat cea mai recentă propunere pentru pachetul de negocieri, ceea ce ne permite să trecem la nivelul următor.
Șefii de stat și de guvern prezenți la Consiliul de iarnă au fost atenți și la știrile venite de peste Canalul Mânecii, unde au avut loc alegeri parlamentare al căror rezultat este important pentru Brexit și pentru negocierea unui acord ulterior cu Marea Britanie.