Brexit devine oficial la miezul nopții, ora Bruxelles-ului
Marea Britanie părăsește la sfârșitul acestei zile Uniunea Europeană. La miezul nopţii, ora Bruxelles-ului , drapelul Regatului Unit va fi retras de la toate instituţiile comunitare, iar divorțul devine oficial.
Mihaela Mihai, 31.01.2020, 10:16
Cred că noi cei din Marea Britanie avem un rol major de jucat în crearea acestei Comunități și a noilor sale instituții, sunt cuvintele rostite în 1972 de premierul de la acea vreme al Regatului Unit, Edward Heath, în favoarea aderării țării sale la Comunitatea economică europeană. Vedea în această organizație o garanție a păcii și prosperității după ororile petrecute în cel de-al doilea război mondial. Pe 1 ianuarie 1973, Londra s-a alăturat construcției europene, iar doi ani mai târziu calitatea de stat membru a fost validată prin referendum de britanici.
Căsătoria dintre Londra și Bruxelles, așa cum au descris mulți relațiile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, a fost de-a lungul timpului destul de tumuloasă. Marea Britanie nu a adoptat moneda unică europeană, introdusă în 1999, și nici nu a făcut parte din spațiul Schengen, de liberă circulație. Nu a vrut nici să se alăture Pactului Bugetar, decis la sfârșitul anului 2011 cu scopul de a preveni o nouă criză economică ca cea izbucnită în 2008. A fost însă un contributor net la bugetul Uniunii Europene.
Vom organiza pentru poporul britanic un referendum. Vor avea de ales dacă rămânem sau ieșim din Uniunea Europeană. Este o declarație a unui alt premier britanic, David Cameron, făcută în 2013 în plin avânt al euroscepticilor. Referendumul a avut loc în iunie 2016. Britanicii au ales de data această să iasă din Uniune.
Negocierile au început în martie 2017 și au fost marcate de multe probleme. Cea mai importantă a fost legată de modul cum va arăta frontiera dintre Irlanda, membră a Uniunii Europene, și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Acordul de retragere a trecut cu greu de Parlamentul de la Londra, iar divorțul a fost amânat de trei ori.
Vom realiza Brexitul pe 31 ianuarie, fără doar și poate. Vom ieși din Uniunea Europeană și vom recâștiga controlul asupra legilor și frontierelor noastre, asupra banilor, comerțului și sistemului nostru de imigrație, a spus în decembrie actualul șef al executivului de la Londra, Boris Johnson.
Ce urmează după ziua de astăzi? Urmează o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului, timp în care Londra va continua să aplice regulile comunitare, dar nu va mai lua parte la luarea deciziilor. Vor începe de asemenea negocieri pentru stabilirea viitoarelor relații comerciale.