Bistrița: printre orașele finaliste selectate pentru „premiile europene ale orașului verde”
Bistriţa a intrat în finala pentru titlul de oraș verde al Uniunii Europene în anul 2024 . Candidează la unul din cele două premii prin care executivul comunitar vrea să încurajeze municipalitățile să devină tot mai prietenoase cu mediul.
Mihaela Mihai, 11.08.2022, 08:12
Se vorbește tot mai des de energie verde şi de orașe verzi. Pactul verde este noua strategie prin care Uniunea Europeană își propune să aibă creștere economică și să reducă în același timp emisiile de gaze cu efect de seră, responsabile de încălzirea climei.
Locuitorii statelor membre trăiesc în cea mai mare parte a lor în orașe, iar acest lucru generează o serie de probleme legate de mediu, cum ar fi poluarea aerului sau a apei, nivelul ridicat de zgomot sau pierderea biodiversității.
Comisia Europeană a lansat în 2008 premiile Capitală europeană verde și Frunza verde europeanăcu scopul de a încuraja orașele să devină mai curate, mai eficiente din punct de vedere energetic și mai prietenoase cu mediul.
Sunt așadar două categorii de distincții. În competiția pentru titlul de capitală europeană verde se pot înscrie orașele cu peste 100 de mii de locuitori. În 2020, câștigătoare a fost capitala Portugaliei, Lisabona, grație angajamentului de a planta 100 de mii de copaci.
Anul trecut, premiul a fost acordat orașului Lahti, din Finlanda, apreciat pentru eforturile sale de a contribui la sănătatea locuitorilor. Începând din anul 1997, municipalitatea a luat măsuri a îmbunătăţi calitatea aerului, iar astăzi, 99 la sută dintre cetăţeni locuiesc la cel mult 300 de metri distanţă de un spaţiu verde urban.
Grenoble, capitala europeană verde din acest an, a pus în aplicare politici pentru a reduce poluarea și pierderea biodiversității, cum ar fi o limită de viteză de 30 kilometri pe oră în întreg orașul.
Anul viitor, titlul va fi deținut capitala Estoniei, Tallin, iar pentru 2024, bătălia se dă între orașele Valencia, din Spania, şi Cagliari, din Italia.
Pentru premiul Frunză verde europeană pot candida orașele care au între 20 și 100 de mii de locuitori. Valongo, din Portugalia, a primit acest titlu pentru eforturile sale de a proteja ariile naturale, iar localitatea Gabrovo, din Bulgaria, pentru angajamentul său de a implementa eficiența energetică și tehnologiile curate.
Bistrița intră în finala pentru desemnarea câștigătoarei din 2024 alături de Elsinore, din Danemarca, și Velenje, din Slovenia. Rezultatele vor fi anunțate pe27 octombrie.
Mai trebuie spus că titlul de oraș verde nu se obține ușor. Implică un proces de selecție foarte strict, în cadrul căruia orașele trebuie să prezinte planuri concrete cu privire la ceea ce au de gând să facă în viitor pentru a deveni și mai verzi.