Biroul Procurorului Public European a lansat deja peste 350 de investigaţii
Biroul Procurorului Public European a primit, până în prezent, peste 2.000 de rapoarte de infracţiuni şi a lansat circa 350 de investigaţii, valoarea estimată a prejudiciilor implicate în aceste cazuri fiind de peste 4 miliarde şi jumătate de euro.
Arina Petrovici-Matei, 08.10.2021, 08:04
Biroul Procurorului Public European – EPPO – ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul anului trecut, dar şi-a început activitatea la 1 iunie, ca o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului Uniunii Europene, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au ales să nu participe: Danemarca, Irlanda, Polonia, Suedia şi Ungaria.
În intervenţia sa, în faţa Comisiei de control bugetar a Parlamentului European, procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi a deplâns faptul că EPPO nu este încă operaţional în toate statele membre participante. De exemplu, întrucât Slovenia nu şi-a numit candidaţi la timp pentru a fi numiţi procurori delegaţi, nu pot fi investigate cazurile din această ţară care cad sub competenţa Parchetului European – lucru care afectează serios şi toate anchetele transfrontaliere lansate în alte state membre şi care implică Slovenia. Astfel, procurorii trebuie să acţioneze ca şi cum EPPO nu ar exista în Slovenia – a explicat dna Kovesi. În opinia sa, faptul că un stat membru împiedică funcţionarea unei instituţii precum EPPO creează un precedent periculos. Pentru a evidenţia importanţa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi a dat exemplul unui procuror european care a constatat recent că cel puţin cinci anchete iniţiate în diferite state membre sunt de fapt legate între ele, dauna totală fiind estimată la peste jumătate de miliard de euro.
O altă provocare este aceea că multe aspecte legate de organizare şi funcţionare nu au fost soluţionate de statele membre. De plidă, unele nu au transmis către EPPO toate cazurile existente sau nu au acordat acces procurorilor la toate bazele de date necesare.
Sarcina noastră este de a detecta şi de a ancheta fraudele europene. Fără detectare nu poate exista tot acest proces, grupările infracţionale implicate nu pot fi combătute, iar bunurile nu pot fi recuperate. Lipsesc resursele – atât financiare, cât şi de personal – a subliniat Laura Codruţa Kovesi.