Bilanțul progreselor realizate în ceea ce privește crearea unei piețe unice de capital
Statele membre ale Uniuni Europene au ajuns la un acord asupra a 10 din cele 13 propuneri legislative referitoare la uniunea piețelor de capital, făcute de Comisia Europeană.
Gabriela Mitrovici, 19.03.2019, 12:20
Statele membre ale Uniuni Europene au ajuns la un acord asupra a 10 din cele 13 propuneri legislative referitoare la uniunea piețelor de capital, făcute de Comisia Europeană. Acesta este bilanţul progreselor realizate în acest domeniu, prezentat de Comisie, care invită liderii Uniunii să își mențină angajamentul politic de a pune bazele uniunii piețelor de capital.
Uniunea piețelor de capital are scopul de a le facilita întreprinderilor din Uniune obținerea finanțării de care au nevoie pentru a se dezvolta. Prin eliminarea barierelor din calea investițiilor transfrontaliere, uniunea piețelor de capital este un proiect important al pieței unice. Aceasta face parte dintre planurile ambițioase ale Comisiei Juncker de a susține creșterea economică în Europa, de a investi în inovare și de a promova competitivitatea Uniunii la nivel mondial. În același timp, uniunea piețelor de capital vizează direcționarea investițiilor către proiecte ecologice, contribuind astfel la realizarea obiectivelor comunitare în materie de dezvoltare durabilă și neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon. O uniune puternică a piețelor de capital este, de asemenea, necesară pentru a completa uniunea bancară și a consolida uniunea economică și monetară și rolul internațional al monedei euro. Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat că dispunem acum de elementele constitutive fundamentale necesare pentru construcția uniunii piețelor de capital.
Dintre cele 13 iniţative legislative referitoare la uniunea piețelor de capital pe care le-am propus, pentru 10 s-a ajuns la un acord la nivelul Uniunii. Aceste realizări constituie paşi concreţi spre o piaţă unică de capital care va aduce beneficii reale pentru cetăţenii şi companiile europene, ca şi pentru economia noastră. Avem noi reguli privind prospectele şi dezvoltarea IMM-urilor, aşa că firmele pot căuta o mai bună finanţare pe pieţele de capital din întreaga Uniune Europeană. Am convenit asupra unei noi abordări a insolvenţei, pentru a ajuta companiile viabile să se restructureze mai rapid şi pentru a le da antreprenorilor cinstiţi o nouă şansă. Am convenit, de asemenea, asupra unui nou produs pan-european de pensii şi asupra unor măsuri de îmbunătăţire a pieţei fondurilor europene de investiţii. În cele din urmă, sunt necesare structuri mai rezistente ale pieţei de capital pentru a ne ajuta în gestionarea provocărilor majore de sistem. Brexit- ul face ca acest pas să fie mai important şi mai urgent.
Valdis Dombrovskis a mai spus că acum este nevoie de un angajament susținut din partea Parlamentului European și a statelor membre pentru a finaliza aceste eforturi. Succesul uniunii piețelor de capital depinde de acțiunile statelor membre și ale părților interesate de la nivel național și de la nivelul Uniunii, prin reformele și măsurile pe care acestea le întreprind pe plan național.