Bilanț la un an de mandat al Comisiei conduse de Ursula von der Leyen
A trecut un an de când actuala Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, și-a început mandatul. A fost un an cu multe provocări ca urmare a pandemiei provocate de coronavirus.
Mihaela Mihai, 10.12.2020, 10:48
Comisia Europeană, în actuala echipă condusă de Ursula von der Leyen, și-a început activitatea la 1 decembrie anul trecut cu promisiunea că se va concentra pe modernizarea economiei astfel încât să devină competitivă și eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor.
Acest lucru presupune, potrivit Pactului verde, prezentat in urma cu un an, să fie încurajată inovarea în întreaga Uniune și să nu mai existe emisii de gaze cu efect de seră până în anul 2050. Pactul, văzut de șefa executivului comunitar drept noua strategie de dezvoltare a Uniunii, acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, industria siderurgică , tehnologia informațiilor, textilele și produsele chimice.
A venit însă pandemia provocată de coronavirus, care a dus mai întâi la o criză sanitară, urmată la scurt timp de perturbări majore în desfășurarea tuturor activităților economice. În aceste condiții, prioritățile s-au schimbat rapid, iar executivul comunitar a luat măsuri, astfel încât să existe un răspuns coordonat la nivel european. Printre altele a fost instituit un cadru temporar cu noi reguli de acordare a ajutoarelor de stat, iar acest lucru a permis statelor membre să aibă mai multă flexibilitate în susținerea companiilor.
În luna mai, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat un plan de redresare a economiei în valoare de nu mai puțin de 750 de miliarde de euro. Planul ar urma să fie pus în practică de la 1 ianuarie, dar numai dacă până atunci este aprobat de toate statele membre și de Parlamentul European. Ungaria și Polonia nu vor însă ca banii să fie condiționați de respectarea statului de drept, motiv pentru care au blocat prin veto adoptarea acestui plan, dar și a bugetului comunitar pe următorii 7 ani.
Comisia a ținut cont și de problemele apărute în primul val, din primăvară, al pandemiei, când școala s-a mutat brusc pe internet, iar pe final de septembrie a prezentat un plan de acțiune pentru educația digitală.
A anunțat apoi că vrea crearea unei Uniuni a Sănătății pentru a putea face mai bine față unor viitoare crize sanitare. Propunerea prevede, între altele, înființarea unei noi agenții, Autoritatea pentru răspuns în situații de urgență sanitară, dar și consolidarea atribuțiilor actualei Agenții europene a Medicamentului și ale Centrului de Prevenire și Control al Bolilor.
Nu în ultimul rând, în acest an scurs de la începerea activității, Comisia Europeană a propus și standarde comune și reguli stricte pentru stabilirea salariului minim pe economie. Comisia Europeană nu își propune să stabilească o singură retribuție minimă, valabilă în întreaga Uniune. Vrea în schimb un cadru juridic comun în ideea de a reduce diferențele și criterii clare de stabilire a salariului minim în funcție de productivitate și competitivitate.