BEI nu va mai finanţa din 2022 proiectele în domeniul combustibililor fosili
Banca Europeanã de Investiţii nu va mai finanţa peste doi ani proiectele energetice pe bază de combustibili fosili. Adică petrol, cărbune și gaze naturale.
Mihaela Mihai, 22.11.2019, 11:00
Banca Europeanã de Investiţii nu va mai finanţa peste doi ani proiectele energetice pe bază de combustibili fosili. Adică petrol, cărbune și gaze naturale.
Decizia marchează o schimbare majoră în politica Băncii Europene de Investiții, instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene.Măsura a fost aprobată cu o susţinere impresionantă, anunță un comunicat al instituției. Nu însă cu unanimitate, scriu agențiile de presă, care mai relatează că reprezentanții unor state membre au votat împotrivă sau s-au abținut. Multe din aceste ţări, notează Reuters, au în plan contrucţia unor conducte pentru transportul gazelor naturale, inclusiv al celor lichefiate.
‘Este un prim pas important’, crede vicepreşedintele băncii, Andrew McDowell.
Conform noii politici, cei care solicitã finanțare pentru proiecte energetice trebuie sã arate cã pot produce un kilowatt orã de energie, emiţând mai puțin de 250 de grame de dioxid de carbon. Actualul standard este de 550 grame de dioxid de carbon.
Practic, prin această decizie, Banca Europeană de Investiții va interzice finanţarea centralelor tradiţionale. Proiectele care implicã gazele naturale sunt posibile, dar numai dacă se vor baza pe ‘noile tehnologii’ nepoluante, mai spune banca.
Președintele instituției, germanul Werner Hoyer, spune cã banca este responsabilã în fața investitorilor sãi și că în opinia sa, alocarea de fonduri pentru proiectele în domeniul combustibililor fosili, care peste câțiva ani ar putea fi considerate depãşite, ‘nu are sens’. Și tot el crede că este timpul ca banca pe care o conduce să-și alinieze politica de investiții la prevederile acordului de la Paris de combatere a schimbărilor climatice:
Va fi dificil, mărturisește Werner Hoyer, dar tot el adaugă: Ne vom concentra pe eficiența energetică, pe energiile regenerabile, pe rețelele de alimentare cu energie, dar și pe cercetare și dezvoltare. Credem că în acest fel ne aliniem la politica şi prioritățile stabilite de Uniunea Europeană.
În urmă cu două săptămâni, miniștrii europeni de Finanțe au cerut Băncii Europene de Investiții, dar și altor organisme financiare globale, precum Banca Mondialã, ‘sã reducã treptat finanțarea pentru proiectele în domeniul combustibililor fosili, în special a celor solizi. Trebuie totuși să se țină cont, mai spun miniștrii europeni de finanțe, de dezvoltarea sustenabilă şi de nevoile energetice, inclusiv de securitatea energetică, a ţărilor partenere.