BCE – pregătiri pentru Brexit
S-au împlinit, luna trecută, zece ani de la prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, catastrofa financiară de debut a crizei economice şi financiare mondiale, care şi-a atins apogeul în 2008.
Daniela Coman, 02.10.2018, 09:56
S-au împlinit, luna trecută, zece ani de la prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, catastrofa financiară de debut a crizei economice şi financiare mondiale, care şi-a atins apogeul în 2008. În timp ce din cam toate părţile lumii, analişti economici, dar şi unii lideri politici, lansează avertismente privind iminenţa unei noi crize, autorităţile europene spun că nu vor fi repetate aceleaşi greşeli.
Premierul grec, Alexis Tsipras, anunţa, în august, o nouă eră pentru ţara sa, sfârşitul austerităţii şi al recesiunii. Încheierea cu succes a celui de-al treilea pachet de ajutor financiar internaţional a însemnat şi sfârşitul crizei, în ţara cea mai afectată din Uniunea Europeană.
După ce Grecia a fost, ani la rând, vulnerabilitatea numărul unu a Uniunii, alţi nori negri acoperă acum cerul Europei: Brexitul, războiul comercial cu americanii, o nouă criză a refugiaţilor, proliferarea mişcărilor populiste şi extremiste.
Negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – programate să se încheie luna acesta – sunt încă departe de un acord. Britanicii par să creadă că Uniunea Europeană a părăsit Marea Britanie, când, de fapt, a fost invers – afirma, ieri, într-un interviu pentru agenţia Reuters preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. El şi-a exprimat convingerea că poporul britanic nu a fost informat corespunzător privind consecinţele părăsirii blocului european. Dacă discuţiile nu merg în direcţia bună, avioanele britanice nu mai pot ateriza pe continent. Oamenii nu ştiau acest lucru şi ar fi trebuit să fie informaţi, a adăugat şeful Comisiei, în opinia căruia inclusiv miniştrii britanici abia acum descoperă câte semne de întrebare există.
La o întâlnire cu membrii Comisiei Economice și Monetare din Parlamentul European, dedicată perspectivelor economice și monetare din zona euro, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, aprecia că economia europeană este stabilă, dar făcea şi unele observaţii: Astăzi, la zece ani de la declanșarea crizei financiare, există încă importante proiecte neterminate, mai ales în zona îmbunătățirii cadrului legislativ european în domeniul financiar. Eu cred că trebuie să profităm de cele câteva luni câte mai sunt din legislatura actualului Parlament European şi să accelerăm lucrurile. În ceea ce priveşte apropierea termenului de ieşire a Marii Britanii din Uniune, din punct de vedere financiar, impactul pe care îl așteptăm nu ar trebui să fie semnificativ. Vom vedea dacă se va încheia, până la urmă, un acord între Londra şi Bruxelles, sau, dimpotrivă, ne vom confrunta cu un aşa-numit Brexit dur. Tot ce pot să spun acum este că monitorizăm întregul proces. Cooperarea cu Banca Angliei este bună şi continuăm să ne pregătim.
Mulţi desemnează, acum, Italia drept veriga slabă a zonei euro. Cu din ce în ce mai multe datorii acumulate, Italia are, de anul acesta, un guvern format din populişti şi extrema dreaptă, cu vederi diametral opuse de cele ale Bruxelles-ului. Primul lor buget, ce va fi anunţat peste câteva zile, ar putea deveni epicentrul volatilităţii financiare din zona euro, anticipează analiştii economici.